Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Meron čestitao MKSR dvadesetu godišnjicu osnivanja

PREDSEDNIK
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 7. novembar 2014.
CS /PR1612t

Predsednik Meron čestitao MKSR dvadesetu godišnjicu osnivanja

Predsednik MKSJ i MMKS Theodor Meron danas je uputio čestitke sudu koji je u sestrinskom odnosu sa MKSJ, Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu (MKSR), povodom dvadesete godišnjice osnivanja.
  
Čestitajući MKSR predsednik Meron je rekao, “Osnivanjem MKSR, 8. novembra 1994, kao i osnivanjem MKSJ godinu dana ranije, započeta je istinska revolucija u međunarodnom humanitarnom pravu time što je okončana nekažnjivost za teške međunarodne zločine. Iako su MKSR i MKSJ osnovani kao ad hoc međunarodni sudovi, s ograničenom geografskom nadležnošću, stvaranje te dve institucije početkom devedesetih godina XX veka označilo je početak nove ere u međunarodnom pravu, kao i u međunarodnim odnosima”.
 
Osnovan 1994. godine rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, MKSR krivično goni osobe odgovorne za genocid i druga teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji Ruande i susednih država od 1. januara 1994. do 31. decembra 1994. Smatra se da je u tim zverstvima stradalo milion ljudi.

Predsednik Meron je naglasio da “MKSJ i MKSR dele zajednički cilj, naime da se na odgovornost pozovu vinovnici najstrašnijih zločina koji su ikad počinjeni, a ogromna riznica njihove sudske prakse pokazala se kao izuzetno korisna za presuđivanje u predmetima pred drugim sudovima”.

Osim što je prvi međunarodni sud koji je izrekao osuđujuću presudu za genocid i zvanično utvrdio da je silovanje jedno od oružja u činjenju dela genocida, MKSR je i prvi međunarodni sud koji je predstavnike sredstava javnog informisanja pozvao na odgovornost za podsticanje na činjenje dela genocida.

Od osnivanja pre 20 godina, MKSR je podigao optužnice protiv 93 lica, a 61 osudio za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.