Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Meron i predsednik MKSR Joensen čestitali MKS Dan međunarodnog krivičnog pravosuđa

PREDSEDNIK
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Hag, 17. jul 2014.
CS/PR1607t

Predsednik Meron i predsednik MKSR Joensen čestitali MKS Dan međunarodnog krivičnog pravosuđa

Predsednik Theodor Meron je, u svojstvu predsednika MKSJ i MMKS, zajedno s predsednikom Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR), Vagnom Joensenom, danas uputio pismo predsedniku Međunarodnog krivičnog suda (MKS), sudiji Songu, u kojem su čestitali Dan međunarodnog krivičnog pravosuđa, kojim se obeležava usvajanje Rimskog statuta 17. jula 1998. godine.

U zajedničkom pismu predsednik Meron i predsednik Joensen su izjavili da obeležavanje ovog datuma pruža priliku za osvrt na dostignuća međunarodnog krivičnog pravosuđa u proteklih dvadeset godina, među kojima je i osnivanje MKS, ad hoc međunarodnih sudova i mešovitih krivičnih sudova.

“Zajedno su ovi sudovi, uključujući i one kojima predsedavamo nas dvojica, pomogli u promeni političkog i pravnog okruženja. Pozivanje visokih političkih i vojnih funkcionera na odgovornost pred sudom za dela koja su počinili sve više predstavlja nešto očekivano, a ne izuzetak. To je ohrabrujući razvoj događaja koji treba pozdraviti i pohvaliti”, stoji u pismu.

Zaključujući svoje pismo, napomenuli su da Dan međunarodnog krivičnog pravosuđa takođe služi kao podsetnik da je preostalo puno toga što treba učiniti, kako na međunarodnom, tako i na nacionalnom nivou, “kako bi se okončala nekažnjivost i, još važnije, kako bi se pre svega sprečilo činjenje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida”.