Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Meron izvestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o sprovođenju strategije okončanja rada MKSJ

Predsjednik | | The Hague |

Predsednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron, danas je izvestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o dostignućima MKSJ tokom prethodnih šest meseci i izazovima s kojima se Međunarodni sud susreće u ispunjavanju svog mandata.

Predsednik je predstavio najnovije podatke o napretku koji je MKSJ ostvario ka okončanju preostalih prvostepenih i drugostepenih postupaka. Predsednik Meron je izvestio da je tokom 2015. godine Žalbeno veće izreklo dve presude, u velikom predmetu Popović i drugi, koji uključuje više optuženih, kao i u kompleksnom predmetu Tolimir. Naglasio je da će do kraja godine, na osnovu procena predsedavajućih sudija, MKSJ okončati rad na svim predmetima izuzev po dva prvostepena i drugostepena postupka.

Predsednik je objasnio da, iako rad Međunarodnog suda napreduje, institucija se suočava s različitim izazovima koji su doveli do odlaganja u prvostepenim i drugostepenim postupcima. Predsednik je pružio svoja uveravanja Savetu bezbednosti da se i dalje očekuje, uprkos odlaganjima u nekim predmetima, da poslednji predmeti budu okončani tokom 2017, kao što je bilo i predviđeno u prethodnim prognozama MKSJ.

Predsednik Meron je nastavio detaljnije opisujući dva glavna izazova s kojima se Međunarodni sud suočava u nastojanju da okonča svoj rad: zdravstveno stanje pojedinih optuženih i odlazak zaposlenih s Međunarodnog suda. Naveo je da je suđenje u predmetu Hadzić trenutno privremeno prekinuto iz razloga povezanih sa zdravstvenim stanjem optuženog, a da je raspored suđenja u predmetu Mladić smanjen na četiri sudska dana sedmično na osnovu preporuke lekara.

Predsednik Meron je takođe objasnio da, iako su pogoršanja zdravstvenog stanja optuženih po svojoj prirodi teško predvidiva, “sudije koje zasedaju u većima u predmetima na koje se ovo odnosi preduzimaju sve napore kako bi ograničili odlaganja povezana s tim faktorima, pritom obezbeđujući da Međunarodni sud ispunjava svoje obaveze da pritvorenim licima pruži odgovarajuću zdravstvenu zaštitu”.

Predsednik je zatim skrenuo pažnju Saveta bezbednosti na izazov koji predstavlja odlazak zaposlenih, pogotovo članova pravnih timova srednjeg i višeg ranga koji su dodeljeni kao podrška radu sudija u pisanju nacrta presuda, kao i na potencijalni uticaj koji to može imati na raspored izricanja presuda Međunarodnog suda. Predsednik Meron je napomenuo da se primenjuju svi dozvoljeni koraci kako bi se rešio ovaj problem i naglasio da “Međunarodni sud mora da nastavi i udvostruči napore kao bi usvojio strategije koje bi smanjile eventualna odlaganja u tekućim predmetima na najmanju moguću meru”.

Predsednik Meron je zaključio svoje obraćanje osvrnuvši se na pionirsku prirodu rada Međunarodnog suda. Predsednik je naglasio konkretne posledice koje je povećana podrška međunarodnim krivičnim sudovima u svetu imala na način vođenja ratova i smanjivanje patnje onih koji su pogođeni sukobima. Zaključio je svoje obraćanje zaključivši da “doprinosi Međunarodnog suda okončanju nekažnjivosti za međunarodne zločine nastavljaju da služe kao važan simbol privrženosti međunarodne zajednice ostvarivanju pravde za zločine počinjene tokom ratova na području bivše Jugoslavije i hvale vrednom cilju da najteži zločini, poput onih koji kao teško breme obeležavaju istoriju prethodnog stoleća, ne budu ponovo počinjeni”.