Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik MKSJ Agius se po poslednji put obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ Carmel Agius juče je predstavio Dvadeset četvrti i poslednji Godišnji izveštaj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojom predsedava predsedavajući Generalne skupštine, g. Miroslav Lajčák (Slovačka). U svom poslednjem obraćanju Generalnoj skupštini u svojstvu predsednika MKSJ, predsednik Agius je potvrdio da će Međunarodni sud ispuniti svoj mandat i formalno zatvoriti svoja vrata 31. decembra 2017.

U ime Međunarodnog suda i sva tri njegova čelna čoveka, predsednik Agius je zahvalio državama članicama Ujedinjenih nacija na kontinuiranoj podršci i pruženoj pomoći tokom više od 24 godine postojanja Međunarodnog suda i čestitao im na viziji koju su imali kada su osnovali MSKJ 1993. godine. On je rekao: “Ponosan sam što predstavljam instituciju koja je imala aktivnu ulogu u unapređenju principa i ciljeva Povelje, i još jednom ponavljam našu privrženost tim idealima i nastavku borbe protiv nekažnjivosti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Sve do poslednjeg trenutka pre nego što Međunarodni sud zatvori svoja vrata, mi ćemo nastaviti da naglašavamo svoju poruku međunarodnoj zajednici da počinioci takvih zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Predsednik je podsetio Generalnu skupštinu na niz dostignuća Međunarodnog suda kao prvog međunarodnog krivičnog suda od sudova u Nirnbergu i Tokiju nakon Drugog svetskog rata, napominjući da je razvio ne samo važnu sudsku praksu već i alatke, procedure i programe kako bi odgovorio na zahteve specijalizovanih oblasti međunarodnog krivičnog prava i prakse. Osim toga, predsednik Agius je podsetio na doprinos Međunarodnog suda regionu bivše Jugoslavije, posebno u vezi s razvojem specijalizovanih sudova za ratne zločine, i naglasio potrebu za pružanjem kontinuirane pomoći relevantnim institucijama i akterima na terenu.

Govoreći o preostalom pravosudnom radu, predsednik Agius je rekao da će zahvaljujući “čvrstoj rešenosti” Međunarodnog suda poslednja prvostepena presuda u predmetu Mladić i poslednja presuda po žalbi u predmetu Prlić i drugi biti izrečene 22. odnosno 29. novembra 2017. U tom pogledu, predsednik je pohvalio rad i posvećenost sudija, čelnih ljudi i osoblja MKSJ, pripisujući napredak ostvaren od prethodnog godišnjeg izveštaja njihovoj istrajnosti, izuzetnim naporima i izvrsnom radu. Predsednik Agius je takođe izvestio Generalnu skupštinu o naporima Međunarodnog suda da obezbedi efikasno zatvaranje, koje će služiti kao primer drugim institucijama koje će u budućnosti morati da smanjuju obim rada.

Predsednik Agius se na kraju osvrnuo na niz skupova o nasleđu i završnih skupova pod nazivom Dijalozi o nasleđu MKSJ, koji su osmišljeni kako bi se obezbedio dugoročni uticaj Međunarodnog suda nakon njegovog zatvaranja. Napomenuo je da će ovaj niz skupova svoj vrhunac imati održavanjem skupa u Njujorku 4. decembra, nakon čega će se u Hagu održati završni skupovi, koji će se sastojati od Simpozijuma 18. decembra i Ceremonije zatvaranja 21. decembra.

Predsednik Agius je završio svoje obraćanje poželevši državama članicama Ujedinjenih nacija “uspeh, hrabrost i odlučnost” u negovanju “ideala i privrženosti pravdi za koje se MKSJ zalagao i za koje je MKSJ pokazao da mogu biti ostvareni”.