Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik MKSJ Agius se po prvi put sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ, Carmel Agius, juče se u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija g. Antóniom Guterresom. To je bio prvi njihov sastanak otkako je g. Guterres imenovan za generalnog sekretara.

Na početku sastanka generalni sekretar je zahvalio predsedniku Agiusu na izuzetnom radu koji je Međunarodni sud postigao, kao i na njegovoj efikasnosti, izjavivši da on predstavlja veoma važan instrument ne samo u ostvarivanju pravde već i u odvraćanju od počinjenja zločina, miru i zaštiti ljudskih prava.

Predsednik Agius je čestitao generalnom sekretaru na imenovanju, izrazivši zahvalnost na njegovoj posvećenosti unapređenju pozivanja na odgovornost i vladavine prava, kao i njegovoj kontinuiranoj podršci borbi protiv nekažnjivosti.

Predsednik Agius je obavestio generalnog sekretara o napretku ostvarenom u ispunjenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda, koji je juče obeležio dvadeset četvrtu godišnjicu svog osnivanja. On je potvrdio da Međunarodni sud radi predviđenom dinamikom i da će završiti svoj rad do kraja 2017. godine, te da će poslednje presude, u predmetima Mladić i Prlić i drugi, biti izrečene do 30. novembra. Predsednik Agius je istovremeno istakao aktuelne izazove zbog odlaska zaposlenih i potrebu za podrškom s tim u vezi.

Osim toga, dok su razgovarali o nasleđu MKSJ i njegovom zatvaranju, predsednik Agius je izrazio nadu svih zaposlenih i sudija da će generalni sekretar biti u prilici da prisustvuje ceremoniji zatvaranja Međunarodnog suda koja će se održati 19. decembra 2017.

Predsednik Agius je na kraju izrazio svoju duboku zahvalnost na dragocenom radu i pomoći koju Služba za pravne poslove Ujedinjenih nacija nastavlja da pruža MKSJ-u, posebno u poslednjoj godini njegovog rada.

Predsednik boravi u Njujorku kako bi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavio polugodišnji izveštaj Međunarodnog suda o strategiji okončanja svog rada.