Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsjednica suda Gabrielle Kirk McDonald pozdravlja odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Carle Del Ponte glavnom tužiteljicom MKSJ-a

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument)

Den Haag, 12. kolovoza 1999.
JL/P.I.S./429-T

PREDSJEDNICA SUDA GABRIELLE KIRK McDONALD POZDRAVLJA ODLUKU VIJEĆA SIGURNOSTI O IMENOVANJU CARLE DEL PONTE GLAVNOM TUŽITELJICOM MKSJ-a

Sutkinja Gabrielle Kirk McDonald, predsjednica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), toplo pozdravlja jednoglasnu odluku kojom je Vijeće sigurnosti 11. kolovoza 1999. imenovalo Carlu del Ponte glavnom tužiteljicom MKSJ-a i Međunarodnog suda za Rwandu (MKSR) za razdoblje od 4 godine.

Carla del Ponte koja će službeno stupiti na dužnost 15. rujna 1999., bit će treća glavna tužiteljica, nakon suca Richarda Goldstonea iz Južne Afrike koji je na toj dužnosti bio od srpnja 1994. do rujna 1996., i sutkinje Louise Arbour iz Kanade koja je tu dužnost obnašala od listopada 1996. do rujna 1999.

Sutkinja Arbour preuzet će svoje nove dužnosti na kanadskom Vrhovnom sudu sredinom rujna, te će pravovremeni izbor Carle del Ponte osigurati glatko i efikasno prijelazno razdoblje.

Predsjednica McDonald izjavila je, “Pozdravljam imenovanje Carle del Ponte kao glavne tužiteljice. Kao iskusna tužiteljica, ona na taj položaj dolazi sa znatnim sposobnostima i praktičnim znanjem. Uvjerena sam da će nastaviti s važnim radom svojih prethodnika”.

Kratki životopis

Carla del Ponte, švicarska državljanka, rođena je 9. veljače 1947. u Luganu. Prije imenovanja na dužnost u MKSJ-u i MKSR-u, bila je – od 1994. -  glavna državna odvjetnica u [vicarskoj.

Prije toga radila je od rujna 1981. kao istražna sutkinja, a poslije je postala javna tužiteljica u uredu Državnog odvjetnika okruga Lugano.

Od 1981. radila je na raznim istaknutim slučajevima koji su uključivali organizirani kriminal, financijske i gospodarske zločine, terorizam, trgovinu drogom, pranje novca, nezakonitu trgovinu oružjem, kao i međunarodnu pravnu pomoć.

Tečno govori engleski, francuski, talijanski i njemački jezik i sudjelovala je na brojnim međunarodnim konferencijama, te napisala niz članaka na raznim jezicima.

*****