Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsjednik Agius odao poštu žrtvama srebreničkog genocida

Predsjednik | | Haag |

Predsjednik Carmel Agius danas boravi u Potočarima, Bosna i Hercegovina kako bi odao poštu žrtvama srebreničkog genocida.

Obraćajući se svečanom skupu kojim se obilježava 21. godišnjica genocida, predsjednik Agius je svoj govor započeo odajući poštu preživjelima i porodicama žrtava naglašavajući njihovu ključnu ulogu u očuvanju trajnog sjećanja na užasne događaje iz jula 1995. godine.

Temeljni dio svakog procesa pomirenja je pravda”, rekao je predsjednik Agius, dodajući da “sama pravda nije dovoljna”. Istakao je da su otvorena komunikacija i dijalog između etničkih grupa ključni za pomirenje. Pripadnici različitih zajednica treba da zajedno prihvate prošlost, odaju poštu žrtvama i zajedno rade na tome kako bi obezbijedili da se takvi stravični zločini nikada ne ponove.

Osvrćući se na ulogu Međunarodnog suda, predsjednik Agius je istakao njegov značaj u otkrivanju istine o onome što se dogodilo u Srebrenici prije 21 godinu. “Stojim pred vama ponosan što je MKSJ neosporno utvrdio da se ovdje u Srebrenici u julu 1995. desio genocid i krivično gonio i osudio više ključnih ličnosti koje su za to odgovorne.” Dodao je da je doprinos Međunarodnog suda omogućio odlučno odbacivanje pokušaja da se porekne ono što se dogodilo, osnažio odlučnost da se očuva sjećanje i pomogao naporima ka ostvarivanju mira i pomirenja.

Samo potpunim priznajem prošlosti možemo postići budućnost istinskog i trajnog pomirenja”, rekao je predsjednik Agius. Žrtve Srebrenice će naći mir “tek kada budu znali da nisu zaboravljeni; da je njihova okrutna i prerana smrt na neki način poslužila tome da se osnaži i obezbijedi miroljubiva koegzistencija među svim etničkim grupama ove velike zemlje; da je pravda sprovedena; i da postoji opredijeljenost da se Srebrenica nikada više ne ponovi”.

MKSJ je prvi međunarodni krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid počinjen u Evropi. Žalbeno vijeće Međunarodnog suda je u aprilu 2004. godine po prvi put utvrdilo, u postupku protiv Radislava Krstića, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, pogubljenjem više od 7.000 muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana koji su počinile snage bosanskih Srba nakon preuzimanja kontrole nad ovim gradićem. Međunarodni sud je podigao optužnice protiv ukupno 20 lica u vezi s događajima u Srebrenici, a do danas su okončani postupci protiv 15 optuženih.