Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsjednik Agius proglašen počasnim članom Udruženja sudija Suda BiH

Predsjednik | | Haag |

Predsjednik MKSJ, sudija Carmel Agius, boravio je u zvaničnoj posjeti Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH), gdje proglašen počasnim članom Udruženja sudija Suda BiH.

Predsjednik Agius prisustvovao je Svečanoj skupštini Udruženja sudija Suda BiH, čije članstvo čine sadašnje i bivše sudije Suda BiH, uključujući i međunarodne sudije. Prihvatajući počasno članstvo, predsjednik Agius je govorio o značaju udruženja sudija, važnosti pozivanja na odgovornost i međunarodne saradnje u pravosudnim stvarima, kao i potrebi da se pravdi da glas. 

Podsjećajući na veliki teret koji sudije nose u državi koja se i dalje oporavlja od tragičnih događaja iz sukoba devedesetih godina XX veka, i na teški zadatak koji je pred njima, predsjednik Agius je naglasio: “Važno je da budete jedinstveni, kako biste pokazali da ste pojedinačno i kolektivno iznad politike i da je vaš jedini interes ostvarivanje pravde”. Predsjednik Agius je završio svoje obraćanje podstičući svoje kolege u BiH da govore u interesu pravde kada je to potrebno, ponovivši da je “zdravo, jako, efikasno i primjerno pravosuđe od presudne važnosti”.                                 

Osim prisustvovanja Svečanoj skupštini, tokom svoje posjete predsjednik Agius se susreo s visokim predstavnikom za BiH, g. Valentinom Inzkom, kako bi razgovarao o zatvaranju Međunarodnog suda krajem godine, osnivanju informacionih centara MKSJ-a u BiH i važnosti toga da se obezbijedi da naslijeđe MKSJ-a bude nastavljeno i nakon što Međunarodni sud zatvori svoja vrata. Predsjednik Agius se takođe sastao sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje počinjeno u sukobima, gđom Pramilom Patten. Razgovarali su o zajedničkim iskustvima u radu na zločinima seksualnog nasilja počinjenog u sukobima, a predsjednik Agius je obavijestio gđu Patten o planovima Međunarodnog suda za posljednja tri mjeseca njegovog rada, uključujući i izricanje presuda u preostalim prvostepenim i drugostepenim postupcima.