Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsjednik Agius završio posjet Hrvatskoj

Predsjednik | | Den Haag |

Predsjednik Međunarodnog suda Carmel Agius danas je završio trodnevni službeni posjet Zagrebu, Hrvatska. Tijekom posjeta, predsjednik Agius susreo se s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom, ministrom pravosuđa Antom Šprljom, te predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom. U posjetu je sudjelovala i hvatska veleposlanica u Kraljevini Nizozemskoj Andrea Gustović-Ercegovac.

Tijekom sastanaka predsjednik Agius i hrvatski dužnosnici razgovarali su o brojnim temama, uključujući konkretno potrebu za pojačanjem regionalne suradnje u kaznenom progonu za ratne zločine. U kontekstu zatvaranja Međunarodnog suda krajem 2017. godine, predsjednik Agius izrazio je nadu da će države nastale na području bivše Jugoslavije nastaviti rad Međunarodnoga suda privodeći pravdi osobe osumnjičene da su počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Naglasio je potrebu da se to postigne učinkovito jer je vremena sve manje, te da se trenutačno stanje suradnje među državama na području bivše Jugoslavije mora poboljšati.

Naslijeđe Međunarodnog suda bila je još jedna važna tema ovih susreta. Predsjednik Agius izvijestio je hrvatsku predsjednicu i predsjednika Vlade o "Dijalozima o naslijeđu MKSJ-a" – nizu javnih skupova koje se trebaju održavati tijekom cijele godine i čiji je cilj osigurati da naslijeđe Međunarodnog suda i dalje ima utjecaja te da pridonese procesima tranzicijske pravde u Hrvatskoj i diljem regije nakon što se MKSJ zatvori. 

Osim toga, predsjednik Agius je podsjetio na inicijativu za osnivanje informacijskih centara MKSJ-a, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji bi javne spise i arhivu Međunarodnog suda učinili dostupnim građanima Hrvatske i svima u regiji. Predsjednik je pozvao hrvatske dužnosnike da dodatno istraže mogućnosti za osnivanje jednog takvog informacijskog centra u Zagrebu. Hrvatsko vodstvo ovu je inicijativu primilo vrlo pozitivno i izrazilo svoj interes i podršku.

Ovo je bio prvi u nizu posjeta predsjednika Agiusa državama nastalim na području bivše Jugoslavije prije nego što se MKSJ zatvori krajem ove godine.