Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsjednik i Tužiteljica pozdravili imenovanje Serga Brammertza za budućeg tužioca MKSJ-a

Predsjednik i Tužiteljica pozdravili imenovanje Serga Brammertza za budućeg tužioca MKSJ-a

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 28. novembar 2007.

JP/MOW/1199tPREDSJEDNIK I TUŽITELJICA POZDRAVILI IMENOVANJE SERGA BRAMMERTZA
ZA BUDUĆEG TUŽIOCA MKSJ-a
Predsjednik Međunarodnog suda, sudija Fausto Pocar, i tužiteljica Carla Del Ponte toplo pozdravljaju imenovanje Sergea Brammertza na mjesto budućeg tužioca MKSJ-a. Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je Rezoluciju S/2007/683, kojom je g. Brammertz imenovan na mandat od četiri godine, a to imenovanje će stupiti na snagu 1. januara 2008.


Državljanin Belgije, g. Brammertz trenutno obavlja dužnost komesara Međunarodne nezavisne istražne komisije. Bio je zamjenik tužioca na Međunarodnom krivičnom sudu, gdje je vodio Istražni odjel, a prije toga je bio federalni tužilac Kraljevine Belgije. Gospodin Brammertz je takođe pomagao Vijeću Evrope kao stručnjak s mandatom da "uspostavi mehanizam za ocjenu međunarodnih aktivnosti u vezi s borbom protiv organizovanog kriminala i njihovu primjenu u pojedinim državama". Radio je i za mnoge međunarodne pravne organizacije i komisije. Do 2002. godine, Serge Bremmertz je bio i naučni saradnik, a zatim profesor prava na Univerzitetu u Liegeu. Autor je brojnih članaka o globalnom terorizmu, organizovanom kriminalu i korupciji, koji su objavljeni u evropskim i međunarodnim akademskim časopisima.


Gospodin Brammertz će biti četvrti tužilac MKSJ-a poslije Carle Del Ponte (Švicarska), Louise Arbour (Kanada) i Richarda Goldstona (Južna Afrika).


 


 


*****