Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Premijer Holandije u poseti Međunarodnom sudu

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 25. februar 2015.
CS/PR1619t

Premijer Holandije u poseti Međunarodnom sudu

Premijer Holandije Mark Rutte i predsednik Međunarodnog suda Theodor Meron

Predsednik Vlade Kraljevine Holandije, g. Mark Rutte, danas je posetio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Premijer je održao sastanke s predsednikom Međunarodnog suda, Theodorom Meronom, tužiocem, Sergeom Brammertzom, sekretarom, Johnom Hockingom, sudijama i osobljem.

Tokom posete premijer je održao sastanke s predsednikom i potpredsednikom Međunarodnog suda tokom kojih je razgovarao o pitanjima od obostranog interesa, uključujući i prenošenje funkcija ove institucije na Mehanizam za međunarodne krivične sudove. Premijer je zajedno sa sudijama Međunarodnog suda takođe učestvovao u diskusiji za okruglim stolom tokom koje je razgovarano, između ostalog, o pitanjima doprinosa MKSJ u presuđivanju za rodne zločine i Haga kao grada mira i pravde.

Govoreći o ovoj poseti, predsednik Meron je izjavio: “Međunarodni sud je počastvovan što ima priliku da ugosti premijera Ruttea. Danas sam iskoristio priliku da izrazim najdublju zahvalnost Holandiji, našoj zemlji domaćinu, na nepokolebljivoj privrženosti borbi protiv nekažnjivosti i neprocenjivoj pomoći koju i dalje pruža obezbeđujući neometano funkcionisanje MKSJ i pomažući u prenosu funkcija na Mehanizam”.

Tužilac Brammertz se sastao s premijerom Rutteom kako bi razgovarao o završnim aktivnostima Tužilaštva. Tužilac je zahvalio Holandiji na ključnoj ulozi u omogućavanju saradnje s MKSJ i promovisanju vladavine prava na zapadnom Balkanu rekavši: “U evropskim i međunarodnim krugovima, istrajna podrška Holandije mandatu Tužilaštva bila je ključna za omogućavanje hapšenja svih optuženih koji su bili u bekstvu i pribavljanje dokaza potrebnih za izvođenje ratnih zločinaca pred lice pravde”.

Komentarišući ovu posetu sekretar Suda je izjavio: “Premijer je imao priliku da iskusi jedan dan na Međunarodnom sudu, prošao je istim hodnicima do sudnice kao i 5.000 naših svedoka, pregledao dokazne predmete pohranjene u našim arhivama, i dobio brifing o pravima optuženih u prostorijama odbrane. Za mene, ova poseta na izvanredan način simbolizuje dve decenije saradnje Vlade Holandije i MKSJ i njene podrške rastućim aktivnostima Mehanizma u Hagu”.

Tokom posete, premijer Rutte takođe se upoznao s brojnim zaposlenim na Međunarodnom sudu.

Predstavnici Međunarodnog suda pozdravljaju kontinuirani interes vlade zemlje domaćina za rad institucije i izražavaju zahvalnost na kontinuiranoj podršci.

Ova poseta predstavlja nastavak tradicije poseta visokih predstavnika zemlje domaćina Međunarodnom sudu, koji su posetili bivša kraljica, njeno kraljevsko visočanstvo princeza Beatrix, 2004. godine i njegovo visočanstvo kralj Willem-Alexander 2013. godine.