Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda Momčilu Perišiću biće izrečena 6. septembra 2011.

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 
Hag, 29. avgust 2011.
MOW/PA449t

 

Presuda Momčilu Perišiću biće izrečena 6. septembra 2011.

 

Momčilo Perišić

Presuda Pretresnog veća u predmetu protiv Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, biće izrečena u utorak, 6. septembra 2011. u 11:00 časova u sudnici III.

Perišić je najviši oficir Vojske Jugoslavije protiv kojeg je Međunarodni sud podigao optužnicu za zločine počinjene u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. On se tereti za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, nehumana dela i napade na civile počinjene od 1993. do 1995. u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.
 
Perišić je optužen da je pomagao i podržavao planiranje, pripremanje i izvršenje vojne kampanje granatiranja i snajperskog delovanja po civilnim područjima Sarajeva od avgusta 1993. do novembra 1995. godine, u kojoj je ubijeno na stotine i ranjeno na hiljade civila. Perišić se takođe tereti za to što nije kaznio počinioce granatiranja civilnih područja Zagreba u maju 1995, u kojem je ubijen i ranjen veći broj civila.

On se dalje tereti za pomaganje i podržavanje zločina istrebljenja, ubistva i progona u Srebrenici od jula do novembra 1995. godine. Navodi se da su njemu podređeni pripadnici 30. kadrovskog centra na službi u Vojsci Republike Srpske (VRS), među kojima i general Ratko Mladić, zarobili i pogubili nekoliko hiljada muškaraca, bosanskih Muslimana, i nakon toga se maksimalno angažovali u pokušaju da prikriju ta ubistva ponovnim zakopavanjem tela ekshumiranih iz prvobitnih masovnih grobnica.

Perišić se takođe tereti za odgovornost nadređenog jer nije sprečio ili kaznio zločine svojih podređenih koji su službovali u VRS preko 30. kadrovskog centra. Nekoliko takvih osoba imenovanih u Optužnici, uključujući Stanislava Galića, Dragomira Miloševića i Radislava Krstića, pred Međunarodnim sudom već je osuđeno za zločine počinjene u Sarajevu i Srebrenici.
   
U Optužnici se navodi da je Perišić pružao značajnu kadrovsku, materijalnu i logističku podršku VRS u Bosni i Hercegovini i Srpskoj vojsci Krajine (SVK) u Hrvatskoj. Prema Optužnici, obezbeđivanje i finansiranje oficira VJ na službi u VRS i SVK vršeno je tajno da bi se sakrila uloga Vlade Savezne Republike Jugoslavije u sukobima u Hrvatskoj i Bosni.

Optužnica protiv Perišića je potvrđena 24. februara 2005, a obelodanjena 7. marta 2005, kada je optuženi prebačen u pritvor Međunarodnog suda. Suđenje je počelo 2. oktobra 2008. godine i završeno je 11. januara 2011. godine. Završne reči su iznesene od 28. do 31. marta 2011. Tužilaštvo je zatražilo da mu se izrekne doživotna zatvorska kazna, dok je odbrana zatražila da se oslobodi svih optužbi.

Tokom 203 dana pretresa saslušano je ukupno 82 svedoka tužilaštva i 22 svedoka odbrane.

Od svog osnivanja, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 126 lica su okončani. Trenutno su u toku postupci protiv 35 optuženih.


****

Predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da prisustvuju izricanju presude mole se da stupe u kontakt sa Službom za medije na adresi press [at] icty.org i dostave puno ime i prezime novinara i naziv medijske kuće.

Dodatne informacije o ovom predmetu dostupne su putem sledećeg linka.


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu