Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda po žalbi Milanu Martiću biće izrečena 8. oktobra 2008.

Obavještenje za medije
VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 6. oktobar 2008.
MH/MOW/PA351t


Presuda po žalbi Milanu Martiću biće izrečena 8. oktobra 2008.


Žalbeno veće će izreći presudu u predmetu protiv Milana Martića, jednog od najviših rukovodilaca kojima je suđeno pred Međunarodnim sudom, u sredu  8. oktobra 2008, u 14:00 časova u sudnici I.

Martić, bivši politički vođa Srba iz Hrvatske za vreme rata, prvostepenom presudom od 12. juna 2007. godine osuđen je na 35 godina zatvora za progone, ubistvo, mučenje, deportaciju i druge zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u prvoj polovini devedesetih godina protiv Hrvata i drugih nesrba u Hrvatskoj.

Od 1991. do 1995. godine Martić je obavljao dužnosti ministra unutrašnjih poslova, ministra odbrane i predsednika samoproklamovanog entiteta Srba iz Hrvatske poznatog pod nazivima "Srpska Autonomna Oblast Krajina" i "Republika Srpska Krajina". U prvostepenoj presudi stoji da je tokom ovog perioda Martić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj stvaranje jedinstvene srpske države putem sistematskog vršenja zločina nad nesrbima na velikom području. Pretresno veće je zaključilo da je gotovo celokupno hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo proterano sa područja pod Martićevom kontrolom.

Milan Martić je takođe osuđen za to što je 2. i 3. maja 1995. naredio granatiranje centra Zagreba, glavnog grada Hrvatske, tokom kojeg je sedam ljudi poginulo a više od 200 ranjeno, od kojih su mnogi zadobili stravične ozlede.

Obe strane u postupku su uložile žalbu na prvostepenu presudu. Odbrana je zahtevala da se Martiću izrekne oslobađajuća presuda ili da mu se ponovo sudi na osnovu nekoliko navodnih činjeničnih grešaka i pogrešne primene prava. Tužilaštvo je podnelo jedan žalbeni osnov, zahtevajući reviziju presude o kazni zbog navodne pogrešne primene prava. Žalbeni pretres je održan 25. i 26. juna 2008. godine.

Celokupni tekst presude Pretresnog veća se nalazi na:
http://www.icty.org/x/cases/martic/tjug/bcs/070612.pdf

Podatke o ovom predmetu možete naći na: http://www.icty.org/case/martic/4#tjug

*****


Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na http://www.icty.org/


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org