Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda Radislavu Krstiću u postupku po navodima o nepoštovanju suda biće izrečena u četvrtak, 18. jula 2013.

OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Haag, 15. jul 2013.
CS/PA532t

Presuda Radislavu Krstiću u postupku po navodima o nepoštovanju suda biće izrečena u četvrtak, 18. jula 2013.

Radislav Krstić

Presuda u postupku po navodima o nepoštovanju Međunarodnog suda protiv Radislava Krstića, bišeg komandanta Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba (VRS), biće izrečena u četvrtak, 18. jula 2013. u 16:00 sati u sudnici I.

Krstić je optužen za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što nije postupio po nalogu subpoena, kojim mu je naloženo da svjedoči u predmetu protiv Radovana Karadžića, ili što nije iznio valjan razlog iz kojeg to nije mogao uraditi.

Vijeće je 23. oktobra 2012., rješavajući po zahtjevu odbrane, Krstiću izdalo nalog subpoena kojim mu je naložilo da stupi pred Sud i svjedoči u predmetu Karadžić 15. januara 2013. Vijeće je 7. februara 2013., rješavajući po Krstićevom Hitnom zahtjevu za odgodu izvršenja naloga subpoena iz zdravstvenih razloga, ustanovilo da je Krstićevo duševno i tjelesno zdravstveno stanje takvo da je u stanju da svjedoči.

Nakon što je Krstić odbio da svjedoči 7. februara 2013., Vijeće je naložilo detaljniji izvještaj o njegovom tjelesnom i duševnom zdravstvenom stanju. Vijeće je 13. marta 2013., nakon što je pregledalo medicinski izvještaj, zaključilo da ne postoje zdravstveni razlozi koji bi spriječili Krstića da postupi po nalogu subpoena.  

Nakon što je Krstić u ponedjeljak, 25. marta ponovo odbio da svjedoči, Vijeće je izdalo Nalog umjesto optužnice po navodima o nepoštovanju suda.

Tokom prvog stupanja pred sud 4. aprila 2013., Krstić se izjasnio da nije kriv po optužbi za nepoštovanje suda. Suđenje je održano 28. maja 2013.

Pravilo 77(A) Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda predviđa da Međunarodni sud može proglasiti krivim za nepoštovanje suda one koji svjesno i hotimično ometaju provođenje pravde, uključujući svaku osobu koja svjedoči pred vijećem, a uporno odbija da odgovori ili ne odgovara na pitanje.

Radislav Krstić je 19. aprila 2004. osuđen na 35 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995.