Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda u postupku protiv Josipa Jovića zbog nepoštivanja suda bit će izrečena 30. kolovoza 2006.

Presuda u postupku protiv Jospipa Jovića zbog nepoštivanja suda bit će izrečena 30. kolovoza 2006.

OBAVIJEST ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 23. kolovoza 2006.
CT/MOWPA279t

PRESUDA U POSTUPKU PROTIV JOSIPA JOVIĆA
ZBOG NEPOŠTIVANJA SUDA BIT ĆE IZREČENA 30. KOLOVOZA 2006.

Presuda u postupku protiv Josipa Jovića zbog nepoštivanja Suda bit će izrečena 30. kolovoza 2006. u 9:00 sati u sudnici I.

Jović, bivši glavni urednik hrvatskog dnevnog lista Slobodna Dalmacija, optužen je za objelodanjivanje identiteta i iskaza svjedoka za koje su suci naložili da budu zaštićeni od javnosti, kao i za kršenje sudskog naloga kojim mu je konkretno naloženo da odustane od daljnjeg objavljivanja svjedokova iskaza. Konkretno, tužiteljstvo navodi da je Jović od 27. studenog do 29. prosinca 2000. objavio identitet svjedoka, te objavljivao izvatke iz svjedokova iskaza i nakon što mu je Sud 1. prosinca 2000. naložio da to prestane činiti.

U listopadu 2005., Jovića su uhitile hrvatske vlasti i prebacile ga na Međunarodni sud nakon što se nije odazvao sudskom nalogu kojim se od njega zahtijevalo da doputuje u Den Haag kako bi se očitovao o optužbi protiv njega. Očitovao se da nije kriv 14. listopada 2005. i pušten je na slobodu.

Suđenje je prvobitno zakazano za 3. srpnja 2006. Optuženi se nije pojavio pred sudom, te je suđenje stoga odgođeno i održano 11. srpnja 2006. Tužiteljstvo je podnijelo dokaze i nije zvalo svjedoke. Obrana je ispitala jednog svjedoka, samog optuženog.

*****

Cjelokupan tekst optužnice možete naći na sljedećoj adresi:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_jovic/ind/bcs/060620.pdf
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org