Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda u postupku zbog nepoštovanja suda protiv Jelene Rašić biće izrečena u utorak, 7. februara 2012.


OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvanični dokument.)
Haag, 3. februar 2012.
VE/CS/PA489t

Presuda u postupku zbog nepoštovanja suda protiv Jelene Rašić  biće izrečena u utorak, 7. februara 2012.

 Jelena Rašić
 

Presuda u postupku zbog nepoštovanja suda protiv Jelene Rašić, bivšeg referenta za predmet tima odbrane Milana Lukića, biće izrečena u utorak, 7. februara 2012. u 14:15 sati u sudnici I.

Pretresno vijeće je 31. januara 2012. prihvatilo potvrdno izjašnjavanje o krivici koje su zajedno podnijeli tužilaštvo i odbrana na suđenju Jeleni Rašić zbog nepoštovanja Međunarodnog suda, na pretresu na kojem se optužena potvrdno izjasnila o krivici po svih pet tačaka za nepoštovanje suda.

Rašić se potvrdno izjasnila o krivici za to što je svjesno i hotimično ometala provođenje pravde Međunarodnog suda tako što je od Zuhdije Tabakovića iz Višegrada dobila potpisanu lažnu izjavu u zamjenu za 1.000 eura u gotovini. Jelena Rašić je stupila u kontakt s Tabakovićem i zatražila od njega da potpiše unaprijed pripremljenu izjavu iako on nije bio svjedok događaja opisanih u izjavi i nije imao nikakvih saznanja o njima. Kada je Tabaković potpisao izjavu i potpis ovjerio u zgradi opštine Novi Grad u Sarajevu, Rašić mu je dala kovertu u kojoj je bilo 1.000 eura i rekla mu da će dobiti još novca nakon što svjedoči. Sažetak te izjave se nakon toga pojavio u spisku sažetaka svjedočenja koji je podnijela odbrana Milana Lukića u novembru 2008. godine, a tužilaštvu je u cjelosti dostavljena u januaru 2009. godine. 

Rašić se takođe potvrdno izjasnila o krivici za poticanje Tabakovića da ponudi mito kako bi se obezbijedile još dvije lažne izjave od dvojice drugih ljudi. Tabakoviću je pokazala dvije dodatne prethodno pripremljene izjave i zatražila od njega da pronađe još dva čovjeka koji će potpisati te lažne izjave i svjedočiti za 1.000 eura. Tabaković je pronašao dva čovjeka spremna da to učine i 23. oktobra 2008. Rašić se sastala s njima dvojicom i otpratila ih do zgrade opštine Novi Grad, gdje je izjave završila. Nakon što su njihovi potpisi ovjereni, jedan saradnik Jelene Rašić im je uručio koverte u kojima je bio novac. Zuhdija Tabaković je 15. marta 2010. godine proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda i izrečena mu je kazna od tri mjeseca zatvora.

Optužnica protiv Jelene Rašić podnijeta je na povjerljivoj osnovi 9. jula 2010. godine, a objelodanjena je 22. septembra 2010. godine. Jelena Rašić je prebačena u sjedište Međunarodnog suda 20. septembra 2010., a tokom svog prvog stupanja pred sud 22. septembra 2010. izjasnila se da nije kriva ni po jednoj od pet tačaka za nepoštovanje suda.

* * *

Podaci o predmetu

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu