Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda u predmetu Gotovina i drugi bit će izrečena 15. travnja 2011.

OBAVIJEST ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Den Haag, 31. ožujka 2011.
VE/MOW/PA421t


Presuda u predmetu Gotovina i drugi bit će izrečena 15. travnja 2011.

 
 

Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač

Presuda u predmetu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za zločine počinjene 1995. tijekom hrvatske vojne ofenzive, operacije ‘Oluja’, bit će izrečena u petak, 15. travnja 2011. godine, u sudnici I, u 11:00 sati.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu tijekom operacije Oluja, koji je imao za cilj prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s područja Krajine u Hrvatskoj. Operacija Oluja i akcije koje su uslijedile trajale su od 4. kolovoza do 15. studenog 1995. godine.

Prema optužnici, među ostalim sudionicima udruženog zločinačkog pothvata bili su Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske, Gojko Šušak, ministar obrane, Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske do srpnja 1995. godine i njegov nasljednik na toj dužnosti od  srpnja 1995., Zvonimir Červenko.

Trojica generala su, kako se tvrdi, zapovijedali hrvatskim snagama koje su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tijekom te akcije, uključujući ubojstva i nečovječno postupanje prema krajinskim Srbima, kao i njihovu prisilnu deportaciju u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. U optužnici se također navode zločini razaranja širokih razmjera i sustavne pljačke sela, domova i drugih objekata krajinskih Srba. 

Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. godine. Od 30. kolovoza do 1. rujna 2010. iznesene su završne riječi tijekom kojih je tužiteljstvo predložilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27, Markaču od 23, a Čermaku od 17 godina zatvora. Obrana je zatražila da sva trojica budu oslobođena optužbi.

Suđenje je trajalo ukupno 303 dana, tijekom kojih je u spis uvršteno 4.819 dokaznih predmeta. Raspravno je vijeće saslušalo svjedočenje ukupno 145 svjedoka od kojih je 81 pozvalo tužiteljstvo, 57 obrana, a sedam sâmo Raspravno vijeće.

Od svog osnutka, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriju bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 125 osoba su okončani. Trenutačno su u tijeku postupci protiv 34 optuženika.

*****

Predstavnici medija koji žele prisustvovati izricanju presude moraju se akreditirati pri Uredu za medije – email adresa: press [at] icty.org - i dostaviti puno ime i prezime novinara i naziv medijske kuće. Molimo vas da pogledate zasebnu obavijest za medije u vezi s postupkom akreditacije. 

Predstavnici medija koji ne budu mogli prisustvovati izricanju presude mogu postupak pratiti uživo na websiteu Međunarodnog suda.
Presuda će biti prenošena uživo na websiteu i Međunarodnog suda na adresi www.icty.org i preko satelita.

Podaci o ovom predmetu dostupni su na stranici:
http://www.icty.org/x/cases/gotovina/cis/bcs/cis_gotovina_et_al_bcs.pdf

Optužnica je dostupna na stranici:
http://www.icty.org/x/cases/gotovina/ind/bcs/gotovina_080221_indictment_bcs.pdf

Svi završni podnesci dostupni su na engleskom na stranici:
http://www.icty.org/case/gotovina/4#custom5

Video snimka cjelokupnog izricanja presude bit će dostupan na Youtube kanalu MKSJ-a neposredno nakon što presuda bude izrečena.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu