Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pretres sa izvođenjem dokaza u predmetu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Haag, 26. jun 1996.
CC/PIO/092-t

Pretres sa izvođenjem dokaza u predmetu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića

Javni pretres u skladu s pravilom 61 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda u predmetu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića počeće 27. juna 1996. godine u 10:00 sati pred Pretresnim vijećem I.

Očekuje se da će pretres trajati punih sedam dana, do 5. jula 1996. godine.

Ovaj pretres je zakazan na inicijativu sudija Clauda Jorde i Fouada Riada, koji su potvrdili optužnice protiv dvojice optuženih 25. jula 1995., odnosno 16. novembra 1995. godine. Sudije su zaključile da je prošao razuman rok otkako su optužnice dostavljene. Shodno tome, zatražili su od Tužilaštva da javno iznese dokaze koji potkrepljuju optužnicu.

Tužilaštvo će pozvati desetak svjedoka, među kojima i vještake, stručnjake za politiku i svjedoke očevidce.

Svrha ovog postupka

Osim pravnih aspekata postupka u skladu s pravilom 61 (vidjeti priloženo), svrhe ovog postupka su sljedeće: Da omogući da se glas žrtava zločina čuje u javnosti, na međunarodnom nivou. U ovom slučaju, ove žrtve će predstavljati civilno stanovništvo Bosne i Hercegovine, uključujući građane Sarajeva i "zaštićene zone" Srebrenica. Da bi pokazalo da se optuženi terete za ozbiljne zločine o kojima, zbog njihove prirode, mora presuđivati jedno nezavisno i nepristrasno pravosudno tijelo, odnosno Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ukoliko optuženi žele da skinu ljagu sa svojih imena, da njihovom budućnosti ne dominiraju ove optužnice i njihov potencijalni status bjegunaca od međunarodne pravde, moraju se pojaviti pred Međunarodnim sudom. Konačno, da bi podsjetio međunarodnu zajednicu da je uklanjanje optuženih s vlasti samo jedan korak na putu koji mora da vodi u Haag. Ovim postupkom se zahtjeva hapšenje optuženih, kako bi suđenja mogla da počnu i kako bi se zadovoljila pravda.

Optuženi dr Radovan Karadžić je rođen 19. juna 1945. godine u opštini Šavnik u Republici Crnoj Gori. Od otprilike 13. maja 1992. godine bio je predsjednik vlasti bosanskih Srba sa sjedištem na Palama, koja je Dejtonskim sporazumom prerasla u entitet pod nazivom Republika Srpska. Karadžić je takođe osnivač i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini.

General Ratko Mladić je rođen 12. marta 1943. u opštini Kalinovik u Republici Bosni i Hercegovini. Mladić je bivši komandant JNA, a od 14. marta 1992. godine vrhovni komandant vojske bosanskih Srba.
 
Optužnice

Optužnicom od 25. jula 1995. godine optuženi se terete za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Bosne i Hercegovine (uključujući i progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, zatvaranje, deportacije, granatiranje civilnih ciljeva; ubistvo; silovanje; seksualno zlostavljanje; mučenje; premlaćivanje; progon političkih vođa, intelektualaca i stručnjaka; pljačku; uništavanje domova, poslovnih objekata i sakralnih objekata); kampanju snajperskog djelovanja usmjerenu protiv civilnog stanovništva Sarajeva od 5. maja 1992. do 31. maja 1995. godine koja je za posljedicu imala smrt ili ranjavanje mnogih lica, uključujući žene, djecu i starije osobe; i uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija kao talaca od 26. maja do 2. juna 1995. godine. Optužnicom od 16. novembra 1995. godine optuženi se terete za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja koji se odnose na preuzimanje kontrole nad gradićem Srebrenicom, pretežno naseljenim bosanskim Muslimanima, od strane vojske bosanskih Srba u julu 1995. godine i pogubljenjima po kratkom postupku na hiljade njegovih stanovnika. Krivična djela za koja se optuženi terete uključuju granatiranje ovog grada uprkos tome što je proglašen "zaštićenom zonom" od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija; pljačkanje i uništavanje civilne imovine; deportacije; pogubljenja po kratkom postupku velikih razmjera.

Optužbe

Optužnica od 25. jula 1995. godine konkretno tereti ovu dvojicu optuženih po 16 tačaka: genocid (jedna tačka); zločini protiv čovječnosti (tri tačke); teške povrede Ženevskih konvencija (pet tačaka); i kršenja zakona i običaja ratovanja (sedam tačaka).

Optužnicom od 16. novembra 1995. obojica optuženih se konkretno terete po 20 tačaka: genocid (jedna tačka); zločini protiv čovječnosti (deset tačaka); i kršenja zakona i običaja ratovanja (devet tačaka).

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu