Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pretresno veće odbacilo zahtev Vojislava Šešelja za obustavljanje postupka

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SUDSKA VEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 30. septembar 2011.
VE/MOW/1447t


Pretresno veće odbacilo zahtev Vojislava Šešelja za obustavljanje postupka

 

Vojislav Šešelj

Pretresno veće je juče odbacilo zahtev Vojislava Šešelja za obustavljanje postupka u predmetu koji se vodi protiv njega, zaključivši da nije dokazao da je bilo narušeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku.

Vojislavu Šešelju, vođi Srpske radikalne stranke, sudi se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine koje je navodno počinio od 1991. do 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom na velikim područjima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine u Srbiji.

U svojoj odluci, Veće se pozvalo na svoju raniju odluku od 10. februara 2010, u kojoj je utvrdilo da prema međunarodnoj i evropskoj sudskoj praksi “ne postoju unapred određeni rok nakon kojeg bi se postupak smatrao nepravičnim zbog nepotrebnog odlaganja”.

Veće dalje tvrdi da Šešelj nije predočio konkretne dokaze o zloupotrebi postupka, osim činjenice da je njegovo suđenje još uvek u toku. Veće smatra da Šešeljevo poređenje dužine trajanja pritvora sa drugim optuženima u nacionalnim i međunarodnim jurisdikcijama nije relevantno i napominje da su neka suđenja daleko prevazišla trajanje njegovog.

Veće napominje da od donošenja odluke od 10. februara 2010. godine postupak nije bio odgođen ili privremeno prekinut, a Šešelj nije zahtevao da bude privremeno pušten na slobodu.

* * *

Celokupni tekst odluke na francuskom dostupan je putem sledećeg linka.

Zasebno individualno mišljenje o odluci predsedavajućeg sudije Antonettija na francuskom je dostupno putem sledećeg linka.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu