Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Privremeno puštanje na slobodu odobreno petorici optuženih u predmetu Prlić

Privremeno puštanje na slobodu odobreno petorici optuženih u predmetu Prlić

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag, 20. februar 2008.
NJ/MOW/1216t

 

PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU ODOBRENO PETORICI OPTUŽENIH U PREDMETU PRLIĆ
 

Petorici od šest optuženih u predmetu Prlić i drugi juče je odobreno privremeno puštanje na slobodu iz Pritvorske jedinice Međunarodnog suda u periodu do zakazanog početka izvođenja dokaza odbrane u ovom predmetu.

Privremeno puštanje na slobodu odobreno je Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, i Valentinu Ćoriću, a stupiće na snagu 21. februara i biti okončano 4. maja 2008.  Sva petorica moraju se pojaviti na raspravama zakazanim za 17. i 26. mart 2008. i na konferenciji pre početka izvođenja dokaza odbrane 21. aprila 2008. godine.

Svi optuženi će tokom privremenog boravka na slobodi boraviti u Hrvatskoj, čije vlasti će pružiti neophodne bezbednosne mere i osigurati njihov povratak u pritvor Međunarodnog suda.  

          Optuženi su bivši visoki zvaničnici Herceg-Bosne, entiteta kojeg su tokom rata uspostavili bosanski Hrvati, a sudi im se za navodnu odgovornost za ratne zločine počinjene 1992. i 1993. godine protiv bosanskih Muslimana i drugih nehrvata na područjima jugozapadne i centralne Bosne i Hercegovine.  Optužnica protiv njih odnosi se na zločine počinjene u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006. godine, a izvođenje dokaza Tužilaštva okončano je 6. februara 2008. godine. Pretresno veće je 20. februara 2008. odbacilo zahteve odbrane za oslobađajuću presudu koje su podneli branioci Ćorića i Pušića u skladu sa pravilom 98bis. Početak izvođenja dokaza odbrane zakazan je za 5. maj 2008. godine.

Integralni tekst ovih odluka možete naći na francuskom jeziku na Internet stranici Međunarodnog suda na http://www.icty.org/

           
*****

Dešavanja u sudnicama mogu se pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda na http://www.icty.org/