Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prlić i drugi ostaju u pritvorskoj jedinici

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Haag, 11. mart 2008.
NJ/MOW/1228t 

PRLIĆ I DRUGI OSTAJU U PRITVORSKOJ JEDINICI


Žalbeno vijeće je 11. marta 2008. poništilo odluku Pretresnog vijeća III od prošlog mjeseca kojom je odobreno prijevremeno puštanje na slobodu pet od ukupno šest optuženih u predmetu Prlić i drugi.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković i Valentin Čorić će tako ostati u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda za vrijeme pauze u suđenju.

Žalbeno vijeće je zaključilo da “razni razlozi za puštanje na slobodu koje su optuženi ponudili nisu dovoljno uvjerljivi, naročito u svjetlu odluke po pravilu 98bis” da bi se opravdalo njihovo privremeno puštanje na slobodu.

U odluci se dalje navodi da prilikom donošenja odluke od 19. februara 2008. Pretresno vijeće nije “izričito raspravljalo o uticaju odluke izrečene po pravilu 98bis kada je odobrilo privremeno puštanje na slobodu”. Prilikom izricanja odluke po pravilu 98bis 20. februara 2008., Pretresno vijeće je izjavilo da postoji osnova za nastavak postupka za sve optužene i da postoje jasni dokazi koji potkrepljuju navode optužbe da su svi optuženi učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu na koji se odnosi ova optužnica.

Optuženi su bivši visoki rukovodioci Herceg-Bosne, entiteta koji su tokom rata uspostavili bosanski Hrvati, a sudi im se za navodnu odgovornost za ratne zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima i drugim nehrvatima na područjima jugozapadne i srednje Bosne i Hercegovine tokom 1992. i 1993. godine.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org