Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić: Privremeno puštanje na slobodu odgođeno

Priopcenje za javnost - 11. kolovoza 2004.

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
APPEALS CHAMBER
CHAMBRE D’APPEL
ŽALBENO VIJEĆE
 

Den Haag, 11. kolovoza 2004.
CC/P.I.S./883-t

PRLIĆ, STOJIĆ, PRALJAK, PETKOVIĆ, ĆORIĆ I PUŠIĆ:
PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU ODGOĐENO

U utorak, 10. kolovoza, tročlano žalbeno vijeće odgodilo je izvršenje naloga koje je ranije izdalo Raspravno vijeće I u vezi s privremnim puštanjem na slobodu Jadranka Prilića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Nalog vijeća koji je potpisao sudac Güney (također u ime suca Merona i suca Pocara koji trenutačno nisu na Međunarodnom sudu, ali koji su konzultirani i "složili su se s odlukom") uslijedio je nakon molbe Tužiteljstva od 5. kolovoza kojom traži dopuštenje za podnošenje žalbe protiv naloga Raspravnog vijeća o privremenom puštanju šestorice optuženih.

Vijeće je smatralo da bi "svrha žalbe Tužiteljstva (...) mogla biti ozbiljno ugrožena ako mjera protiv koje Tužiteljstvo želi uložiti žalbu već bude provedena".

U skladu s tim, Vijeće je odobrilo odgodu izvršenja koju je tražilo Tužiteljstvo, dok ne donese odluku o molbi Tužiteljstva.

DODATNI PODACI

Dana 30. srpnja 2004., Raspravno vijeće I, u sastavu: predsjedavajući sudac Liu Daqun, sudac Amin El Mahdi i sudac Alphons Orie, naložilo je privremeno puštanje na slobodu šestorice optuženih, pod određenim konkretnim uvjetima (vidi Priopćenje za javnost br. 880).

U međuvremenu, u utorak, 3. kolovoza, tužiteljica je, najavljujući svoju namjeru ulaganja žalbe protiv privremenog puštanja šestorice optuženih, podnijela dežurnom sucu zahtjev "za odgodu izvršenja" naloga Raspravnog vijeća.

Dežurni sudac, sutkinja Weinberg de Roca, smatrala je da "u takvim okolnostima, nije primjereno da dežurni sudac, koji postupa kao sudac pojedinac, donosi odluku o ovom pitanju; primjerenije je da to učini Raspravno vijeće" (vidi Priopćenje za javnost br. 881), te je naložila da optuženici ostanu u pritvoru dok Raspravno vijeće I ne donese odluku.

U ponedjeljak, 9. kolovoza, Raspravno vijeće I je odbilo molbu Tužiteljstva za odgodu izvršenja. Ipak, Tužiteljstvo je u međuvremenu podnijelo molbu za dopuštenje za ulaganje žalbe, koja je dovela do naloga Žalbenog vijeća od 10. kolovoza (vidi gore).

Cjelokupni tekst naloga Raspravnog vijeća I od 9. kolovoza i naloga Žalbenog vijeća od 10. kolovoza bit će dostupan na Internet stranici MKSJ-ja: www.icty.org u najskorije moguće vrijeme.