Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Program ekshumacija za 1998. godinu počinje uskoro

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 15. april 1998.
CC/PIO/309tProgram ekshumacija za 1998. godinu počinje uskoro

Forenzički tim Tužilaštva je u finalnoj fazi pripreme za sprovođenje nove serije ekshumacija koja će početi sljedeće sedmice.

Veći broj identifikovanih lokacija masovnih grobnica u sjeverozapadnoj Bosni, koje su sve povezane s istragom za Srebrenicu, biće ekshumiran tokom narednih mjeseci.

Prva lokacija koja će biti ekshumirana u ponedjeljak, 20. aprila, nalazi se na platou brane u Brnjici, rezervoaru fabrike aluminijuma Karakaj nedaleko od Zvornika.

Kada se opracija na ovoj lokaciji završi, tim će se prebaciti do sljedeće grobnice, čija lokacija će tada biti objelodanjena.

Svrha programa

Tužilaštvo sprovodi ekshumacije tamo gdje se vjeruje da postoje značajni dokazi koji idu u prilog ili postojećih ili potencijalnih optužnica. Rezultati će pomoći, posebno, da se potkrijepi svjedočenje očevidaca i da se sprovede istraga u vezi s prekopavanjem nekih od lokacija masovnih grobnica.

Tužilaštvo takođe nastoji da prikupi dokaze o tome kako su tijela zakopana, broju tijela, načinu i uzroku smrti, uzrastu, polu i o tome da li su žrtve civili ili vojnici.

Tužilaštvo će dodatno sakupiti i dokumentovati sve elemente koji bi mogli biti od pomoći pri identifikaciji žrtava. Po okončanju ekshumacija, te informacije, zajedno s posmrtnim ostacima, biće predate lokalnim vlastima.

Forenzički tim Tužilaštva

Forenzički tim Tužilaštva se sastoji od otprilike 50 članova koji dolaze iz raznih zemalja i bave se različitim disciplinama, među kojima su kriminalistički tehničari, arheolozi, antropolozi, patolozi i osoblje za logističku podršku.

Finansiranje programa

Pet država članica Ujedinjenih nacija je odgovorilo na apel za sredstva Tužilaštva, i obezbijedilo velikodušnu donaciju od ukupno 3.000.000 američkih dolara. Te države su Ujedinjeno kraljevstvo, Kanada, Danska, Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države.

Osim toga, na raspolaganje su stavljeni stručnjaci za prikupljanje dokaza iz Scotland Yarda i iz holandske policije kako bi se osnažio forenzički tim Tužilaštva.

Ostali uključeni u program

Program ekshumacija će biti sproveden uz puno znanje vlasti Republike Srpske koje su na vrijeme obaviještene i pozvane da prisustvuju ekshumacijama.

Snage SFOR-a će pomagati da se obezbijedi sigurno okruženje operacija.

Medijsko praćenje

Glasnogovornica: Gospođa Kelly Moore je imenovana za glasnogovornicu i biće na licu mjesta i povezivaće forenzički tim i predstavnike sredstava javnog informisanja. Ona će biti na raspolaganju od prvog dana operacija eskhumacija i redovno će obavještavati medije.

Pristup lokacijama: Fizički pristup lokacijama medijima neće biti dozvoljen.

Intervjui: Nijedan član tima neće davati intervjue.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu