Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Promocija knjige o krivičnom gonjenju pred MKSJ-om za seksualno nasilje počinjeno u sukobima

Tužilaštvo | Hag |

Haški institut za globalnu pravdu (The Hague Institute for Global Justice) i Tužilaštvo MKSJ, uz podršku ambasada Australije, Švedske i Ujedinjenog kraljevstva, su u utorak, 31. maja održali promociju nove publikacije pod nazivom “Krivično gonjenje na MKSJ-u u vezi sa seksualnim nasiljem počinjenim u sukobu” (Prosecuting Conflict-Related Sexual Violence at the ICTY). Ovu publikaciju, čiji su urednici tužilac Serge Brammertz i zamenica tužioca Michelle Jarvis objavio je Oxford University Press.

U ovoj knjizi su predstavljena iskustva Tužilaštva tokom protekle dve decenije u nastojanjima da se utvrdi odgovornost za zločine seksualnog nasilja počinjenog za vreme sukoba. Ova knjiga daje pogled iznutra i ekspertsku analizu iz pera bivših i sadašnjih zaposlenih u Tužilaštvu, osmišljene s fokusom na praksu i s ciljem da se unaprede budući napori na pozivanju na odgovornost za zločine seksualnog nasilja počinjene u kontekstu sukoba. Ova knjiga je napisana kako bi se obezbedilo da prikupljeno iskustvo, znanje i naučene lekcije Tužilaštva budu zabeleženi pre zatvaranja Tužilaštva i stavljeni na raspolaganje drugima.

U svom uvodnom izlaganju tužilac Serge Brammertz je napomenuo da su, uprkos trauma koju su pretrpeli i zabludama koja su često povezane sa seksualnim nasiljem, “mnoge žrtve ovih zločina htele da dođu na Međunarodni sud i govore o pojedinostima užasa koje su videli i preživeli. Zašto? Zato što su želeli ostvarenje pravde”. Tužilac Brammertz je rekao da je tokom svog rada Tužilaštvo dokazalo da “visoki zvaničnici mogu biti proglašeni krivim za zločine seksualnog nasilja” i da je Tužilaštvo “utvrdilo da zločini seksualnog nasilja mogu predstavljati zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i zločine u osnovi krivičnog dela genocida”. Tužilac je izrazio nadu da će “uvide sadržane u ovoj knjizi koristiti međunarodna zajednica, nevladine organizacije, politički lideri, predstavnici akademske zajednice i drugi prilikom stvaranja efektivnijih strategija kako bi se okončalo to bezumno nasilje”.

Promocija je započela prikazivanjem kratkog filma koji je kompilacija svedočenja pet žrtava seksualnog nasilja koje su svedočile pred MKSJ. Nakon toga je usledila panel diskusija u kojoj su učestvovali Daniela Kravetz, stručnjak za seksualno i rodno nasilje, bivša zaposlena u MKSJ-u i saradnik na knjizi, ambasador Stephen Rapp, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država za pitanja ratnih zločina i počasni član Haškog instituta za globalnu pravdu i Patricia Viseur Sellers, specijalna savetnica za strategije krivičnog gonjenja u međunarodnom krivičnom pravu Međunarodnog krivičnog suda, stručnjak za seksualno i rodno nasilje i bivša zaposlena u MKSJ. Moderator diskusije je bila Michelle Jarvis, zamenica tužioca.

Ovaj skup je okončan video montažom poruka vodećih aktera na polju borbe protiv seksualnog nasilja počinjenog u sukobima: Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršne direktorke organizacije UN Women, baronese Anelay, državnog sekretara Ujedinjenog Kraljevstva i specijalnog predstavnika premijera za pitanja prevencije seksualnog nasilja u sukobima, Margot Wallström, ministarke spoljnih poslova Švedsje i bivše specijalne predstavnice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pitanja seksualnog nasilja u sukobima i Zeida Ra'ad Al Husseina, visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Haški institut za globalnu pravdu je takođe bio domaćin izložbe likovnih radova studenata univerziteta iz zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije koji prikazuju koncept pravde u kontekstu seksualnog nasilja počinjenog u ratu. Amandi  Bešić, bivšoj studentkinji Međunarodnog univerziteta u Sarajevu čiji je pobednički rad na naslovnoj stranici knjige, uručena je nagrada.

Tužilaštvo planira održavanje promocije ove knjige u Sarajevu kasnije tokom godine. Detalji o tome će biti dostupni u dogledno vreme.

Sav prihod od prodaje ove knjige biće uplaćen kao pomoć preživelim žrtvama zločina seksualnog nasilja s područja bivše Jugoslavije.