Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Promocija knjige u Sarajevu: prijevod na bosanski/hrvatski/srpski jezik knjige “Procesuiranje zločina seksualnog nasilja u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”

Tužilaštvo | | Hag |

Tužilaštvo je danas u Sarajevu, tokom konferencije Dijalozi o naslijeđu MKSJ, promovisalo prijevod na bosanski/hrvatski/srpski jezik knjige ‘Procesuiranje zločina seksualnog nasilja u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)’, koju su priredili tužilac Serge Brammertz i zamjenica tužioca Michelle Jarvis.

Tužilac Serge Brammertz obratio se danas učesnicima pratećeg događaja na konferenciji Dijalozi o naslijeđu MKSJ, izražavajući zahvalnost ambasadoru Švicarske, Misiji OEBS-a u BiH i predsjedniku Međunarodnog udruženja tužilaca za podršku koju su pružili u objavljivanju ovog prijevoda. Tužilac je takođe zahvalio prevodiocima i svima koji su radili na tome da se obezbijedi prijevod najvišeg kvaliteta.

U knjizi se iznose iskustva Tužilaštva u procesuiranju zločina seksualnog nasilja tokom 24 godina rada Tužilaštva i ona je sada dostupna na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku za pravne stručnjake koji se bave zločinima seksualnog nasilja u bivšoj Jugoslaviji. Knjiga takođe sadrži mnogo značajnih uvida za međunarodnu zajednicu, NVO-e i akademske radnike.

Tužilaštvo je pokazalo da silovanja, sakaćenja i drugi oblici seksualnog nasilja nisu bili ni slučajni ni jednokratni zločini, nego su činili dio širih kampanja progona u sukobima, koji su – kao i premlaćivanja, kao i lišavanja života, kao i pljačkanja - korišteni za ulijevanje straha i prisiljavanje stanovništva na bjekstvo. Tužilaštvo je dokazalo da se viši dužnosnici mogu proglasiti odgovornim za zločine seksualnog nasilja i pokazalo da se seksualno nasilje ne mora dešavati u velikim razmjerama da bi bilo dio zajedničkog zločinačkog cilja, ili da bi se smatralo zločinom protiv čovječnosti ili radnjom u osnovi genocida.

Za vreme promocije knjige posebna počast je odana hrabrosti žrtava seksualnog nasilja koje su htjele da dođu na Međunarodni sud i govore o pojedinostima strahota koje su vidjele i proživjele, zato što su željele pravdu.

Dve hiljade primjeraka knjige na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku biće podijeljeno pravnim stručnjacima, pravnim fakultetima, bibliotekama, NVO-ima i drugima širom bivše Jugoslavije, a elektronska verzija biće uskoro dostupna na web stranicama MKSJ-a i MMKS-a.