Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvi svedok u predmetu Nikolić će svedočiti na sednici otvorenoj za javnost

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 4. oktobar 1995.
CC/PIO/022t

Prvi svedok u predmetu Nikolić će svedočiti na sednici otvorenoj za javnost

 

Sudije Pretresnog veća I će, počevši od 9. oktobra 1995. u 10:00 časova, saslušati dokaze koji potkrepljuju optužnicu protiv Dragana Nikolića, podignutu 4 novembra 1994. godine. Izvodeći svoje dokaze, Tužilaštvo će pred Pretresno veće takođe izvesti svedoke, koji će biti prvi koji će pred Međunarodnim sudom svedočiti na sednici otvorenoj za javnost, uz mogućnost da zaštitne mere budu izrečene za neke od pojedinačnih svedoka. Broj i identitet svedoka će ostati poverljiv do daljnjeg.

Ovaj pretres, za koji se očekuje da će trajati nedelju dana, prva je primena Pravila 61 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda.

Postupak u skladu s pravilom 61: “glas žrtava”

Molimo vas da se upoznate s informativnim memorandumom u prilogu (takođe, na zahtev, dostupnom na francuskom jeziku).

Predmet Nikolić: kontekst

Prva osoba protiv koje je podignuta optužnica pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (u novembru 1994. godine), Dragan NIKOLIĆ, takođe poznat pod nadimkom “Jenki”. Nikolić je tokom leta 1992. godine bio zapovednik logora Sušica u severoistočnoj Bosni i Hercegovini. Ovaj logor, koji su snage bosanskih Srba uspostavile mesec dana nakon preuzimanja vlasti u bosanskom gradiću Vlasenici, otprilike 21. aprila 1992, zatvoren je u septembru 1992 godine. Broj zatočenika u logoru je najveći deo vremena bio iznad 500. Od osnivanja logora, do njegovog zatvaranja, kroz njega je prošlo čak 8.000 muslimanskih civila. Zatočenike je čuvalo otprilike 12 vojnika pod komandom Dragana Nikolića.

Dragan Nikolić, koji se između ostalog tereti za ubistvo osam zatočenika, mučenje njih 10, izazivanje teške patnje ili ozbiljnih ozleda trojici drugih zatočenika, kao i za zatočenje i progon 500 civila, optužen je za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Prisustvo predstavnika sredstava javnog informisanja

S obzirom na to da će pretres biti javan, predstavnici sredstava javnog informisanja se pozivaju da mu prisustvuju. Detalji procedure za akreditaciju i tehničke pojedinosti će uskoro biti poznati. Novinari treba da stupe u kontakt sa Službom za medije.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org