Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvo stupanje pred sud Gorana Jelisića u ponedeljak, 26. januara

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 22. januar 1998.
CC/PIO/285tPrvo stupanje pred sud Gorana Jelisića u ponedeljak, 26. januara

Snage SFOR-a su u četvrtak, 22. januara 1998. godine u Bijeljini privele Gorana Jelisića, protiv koga je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao optužnicu 21. jula 1995. godine. Nakon privođenja, Goran Jelisić je prebačen u nadležnost MKSJ-a.

Sljedeći pravni korak je prvo stupanje optuženog pred pretresno vijeće. Tokom ovog pretresa, od optuženog će biti zatraženo da se izjasni da li je kriv po svakoj od tačaka za koju se tereti prema optužnici.

Prvo stupanje pred sud Gorana Jelisića će biti obavljeno u ponedjeljak, 26. januara, poslije podne, u vrijeme koje će naknadno biti utvrđeno, pred Pretresnim vijećem I, u sastavu: sudija Jorda, predsjedavajući, sudija Riad i sudija Rodriguès. Pretres će biti otvoren za javnost.

Izjava tužiteljice Louise Arbour

"Pozdravljam ovu najnoviju inicijativu SFOR-a koja je u skladu s ovlaštenjima koja su mu data da podrži MKSJ u punom ispunjenju njegovog mandata. Pohvaljujem profesionalizam i predanost vojnika i oficira.

Ove vrste operacija, nakon onih izvršenih u Prijedor julu i u Vitezu u decembru, jasno stavljaju do znanja svim preostalim optuženima da to što ih njihove vlade nisu uhapsile i prebacile u Haag neće omesti provođenje pravde.

Ja ih stoga pozivam da se predaju u nadležnost Međunarodnog suda, a ukoliko to ne urade, uvjerena sam da će biti obavljene slične operacije SFOR-a".

Informacije o optužnici i optužbama

Protiv Gorana Jelisića je podignuta optužnica 21. jula 1995. kojom je obuhvaćen i Ranko Češić u takozvanoj "Optužnici za Brčko".

Prema optužnici, "od približno 30. aprila 1992., srpske snage iz Bosne i drugih dijelova bivše Jugoslavije počele su se boriti za kontrolu nad Brčkom, gradom i opštinom u Republici Bosni i Hercegovini (...). Srpske snage su silom protjerale hrvatske  i muslimanske stanovnike iz njihovih domova i, uz pomoć lokalnih srpskih vlasti, držale ih u sabirnim centrima, gdje su mnogi ubijeni, premlaćivani i na druge načine zlostavljani (...)’.

U optužnici se dalje navodi: "Otprilike 1. maja 1992., Goran Jelisić je došao u Brčko iz Bijeljine [gdje je rođen 7. juna 1968.]...Tokom većeg dijela maja 1992., Goran Jelisić je djelovao u svojstvu komandanta logora Luka i predstavljao se kao "srpski Adolf". (...)

"U maju 1992., Goran JELISIĆ, (...) sistematski je ubijao muslimanske zatočenike unutar autobusnog poduzeća "Laser", stanice policije Brčko i u logoru Luka. Predstavljao se kao "srpski Adolf", govorio da je došao u Brčko da ubija Muslimane i često davao na znanje muslimanskim zatočenicima i ostalima koliko je Muslimana ubio..."

Optužen za ubistvo brojnih zatočenika čiji identitet nije poznat, za ubistvo 16 identifikovanih zatočenika i premlaćivanje pet drugih, Goran Jelisić se tereti za po jednoj tački za genocid, po 18 tačaka za zločine protiv čovječnosti i po 19 tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ekshumacija u Brčkom

Kao što je najavljeno krajem jula, program ekshumacija Tužilaštva za 1997. godinu započeo je na jednoj lokaciji u Brčkom. Ova lokacija je u vezi s optužnicom protiv Gorana Jelisića. Rezultati ove ekshumacije će biti korišćeni tokom njegovog suđenja.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu