Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvo stupanje pred sud Milojice Kosa zakazano za utorak, 2. jun 1998. u 17:00 sati

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 29. maj 1998.
CC/PIO/320tPrvo stupanje pred sud Milojice Kosa zakazano za utorak, 2. jun 1998. u 17:00 sati

Optuženi Milojica Kos – koga su 28. maja 1998. godine uhapsili pripadnici snaga SFOR-a i koji je prebačen na MKSJ i pritvoren u Pritvorskoj jedinici MKSJ-a - pojaviće se pred Pretresnim vijećem kako bi se izjasnio o krivici po svakoj od tačaka za koje se tereti prema optužnici podignutoj protiv njega.

Ovo prvo stupanje pred sud biće održano u utorak, 2. juna 1998. godine u 17:00 sati, pred sudijom Claudeom Jordom u sudnici II.

Ovaj pretres će biti otvoren za javnost i predstavnike sredstava javnog informisanja.

Informacije o optužnici

Milojica Kos je jedan od osmorice optuženih imenovanih u optužnici za "Omarsku" koju je MKSJ podigao 13. februara 1995. u vezi s zvjerstvima za koje se navodi da su počinjena od maja do avgusta 1992. protiv civila bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u opštini Prijedor (sjeverozapadna Bosna) zatočenih u logoru Omarska, improvizovanom zatočeničkom objektu u kojem su "srpske snage ubijale, silovale, napadale, premlaćivale i na druge načine zlostavljale zatočenike".

Informacije o optuženom

Prema optužnici, Milojica Kos, poznat i kao Krle, komandir smjene straže koji je nadzirao jednu od tri smjene čuvara koji su radili u logoru.

Informacije o optužbama

Milojica KOS je optužen u svojstvu nadređenog cjelokupnom osoblju logora, podređen jedino komandiru logora i njegovim zamjenicima. On je znao ili imao razloga da zna da su osobe na njemu podređenim pozicijama "redovito i otvoreno ubijali, silovali, mučili i tukli i na druge načine izlagali zatočenike uslovima stalnog poniženja, degradacije i straha od smrti".

Navodi se da je Milojica Kos krivično odgovoran za navodno kriminalno ponašanje njegovih podređenih. Tereti se po četiri tačke za zločine protiv čovječnosti, tri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja i četiri tačke za teške povrede Ženevskih konvencija.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu