Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvo stupanje pred sud Miroslava Kvočke i Mladena Radića u utorak, 14. aprila

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 9. april 1998.
CC/PIU/308tPrvo stupanje pred sud Miroslava Kvočke i Mladena Radića u utorak, 14. aprila

Sekretarijat Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdio je da su Miroslav Kvočka i Mladen Radić, dvojica optuženih koji su privedeni u srijedu, 8. aprila 1998. od strane pripadnika snaga SFOR-a, prebačeni na MKSJ u ranim jutarnjim satima u četvrtak, 9. aprila, i prebačeni u Pritvorsku jedinicu MKSJ-a.

Sljedeći pravni korak je prvo stupanje obojice optuženih pred Pretresno vijeće kako bi se izjasnili o svojoj krivici po svakoj od tačaka za koje se terete u optužnici podignutoj protiv njih.

Ovo prvo stupanje pred sud biće održano u utorak, 14. aprila u 14:00 sati pred sudijom Rodriguesom iz Pretresnog vijeća I.

Pretres je otvoren i za javnost i za sredstva javnog informisanja.

Informacije o optužnici

Miroslav Kvočka i Mladen Radić su dvojica od 19 optuženih imenovanih u optužnici koju je MKSJ podigao 13. februara 1995. u vezi sa zvjerstvima za koja se navodi da su počinjena od maja do avgusta 1992. protiv civila bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u opštini Prijedor (sjeverozapadna Bosna), zatočenih u logoru Omarska, improvizovanom zatočeničkom objektu u kojem su "srpske snage ubijale, silovale, napadale, premlaćivale i na druge načine zlostavljale zatočenike".

Informacije o optuženima

Prema optužnici, Miroslav Kvočka je nakratko bio upravnik logora prije nego što je postao jedan od zamjenika Željka Meakića, upravnika logora. Mladen Radić je bio jedan od trojice vođa smjene stražara.

Informacije o optužbama

Miroslav Kvočka i Mladen Radić su optuženi zbog svog navodnog položaja nadređenih u logoru. Oni su znali, ili imali razloga da znaju, da su njima podređeni "redovno i otovoreno ubijali, silovali, mučili, tukli i izlagali zatočenike uslovima stalnog poniženja, degradacije i straha od smrti".

Miroslav Kvočka i Mladen Radić se individualno terete po tri tačke za zločine protiv čovječnosti, četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja i četiri tačke za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine.

Mladen Radić se takođe tereti za djela koje je, kako se tvrdi, počinio protiv jedne zatočenice:

"22.1. U junu i julu 1992. godine Mladen Radić je više puta prisilio “A” na spolni odnos. Prvi put se to dogodilo u noći 25. juna 1992. ili približno tog datuma. Mladen Radić je odveo “A” u jednu prostoriju u prizemilju upravne zgrade, gdje ju je silom odveo do stola i prisilio na spolni odnos. Dvije ili tri noći nakon toga, Radić je ponovo prozvao “A” iz prostorije gdje je spavala i ponovno je prisilio na spolni odnos. Još najmanje tri puta tokom mjeseca juna i jula 1992. godine, Mladen Radić je prozvao “A” iz prostorije u kojoj je spavala u upravnoj zgradi i prisilio je na spolni odnos".

Za navedena djela Mladen Radić se tereti po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti, pet tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja i pet tačaka za teške povrede Žanevskih konvencija iz 1949. godine.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu