Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvo stupanje pred sud Vlatka Kupreškića u petak, 16. februara u 09:00 sati

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 6. januar 1998.
CC/PIO/281tPrvo stupanje pred sud Vlatka Kupreškića u petak, 16. februara u 09:00 sati

Prvo stupanje pred sud Vlatka Kupreškića zakazano je za petak, 16. januar 1998. u 9:00 sati.

Vlatko Kupreškić će se pojaviti pred Pretresnim vijećem II u sastavu: sudija Antonio Cassese (predsjedavajući), sudija Richard May i sudija Florence Mumba. Od njega će biti zatraženo da se izjasni o krivici za svaku od tačaka za koje se tereti u optužnici. Optuženom će pomagati njegov branilac, g. Borislav Krajina iz Sarajeva.

Pretres će biti javan. Svi predstavnici sredstava javnog informisanja se pozivaju da prisustvuju.

Informacije o optuženom

Vlatko Kupreškić je jedan od optuženih obuhvaćenih optužnicom u predmetu Kupreškić i drugi koju je MKSJ podigao 10. novembra 1995. nakon što je Tužilaštvo provelo istragu "progona na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi stanovništva bosanskih Muslimana" u dolini rijeke Lašve (srednja Bosna) tokom 1993. godine.

Vlatka Kupreškića su 18. decembra 1997. privele snage SFOR-a i istog dana prebacile u pritvor Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (vidi Saopštenje za javnost 277). Od tada, njegovo zdravstveno stanje se dovoljno poboljšalo da može da se pojavi pred Pretresnim vijećem.

Vlatko Kupreškić, koji je rođen 1. januara 1958. godine u selu Pirići, rođak je Zorana i Mirjana Kupreškića koji su obuhvaćeni istom optužnicom, a koji su se dobrovoljno predali u nadležnost Međunarodnog suda 6. oktobra 1997. godine, zajedno s Vladimirom Šantićem, Dragom Josipovićem i Draganom Papićem (Vidi saopštenje za javnost 246).

Tokom njihovog prvog stupanja pred sud 8. oktobra, ova petorica optuženih su se izjasnili da nisu krivi.

Informacije o optužnici protiv Vlatka Kupreškića

Prema optužnici, Vlatko Kupreškić je 1993. godine bio vojnik HVO-a, oružanih snaga Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne. On je, kako se navodi, učestvovao u "protivzakonitom napadu na civilno stanovništvo i pojedine građane u selu Ahmići" i u "pucanju ...iz svog dvorišta" na jednu muslimansku porodicu, porodicu Pezer, koja je bježala: "Fata Pezer, supruga Ismaila Pezera, pogođena je i ubijena, dok su njihova kćerka Dženana Pezer i još jedan bosanski Musliman civil pogođeni i ranjeni".

Vlatko Kupreškić se tereti po tri tačke za teške povrede Ženevskih konvencija (protivzakonito i bezobzirno uništavanje imovine koje nije opravdano vojnom nuždom, hotimično lišavanje života, hotimično nanošenje velike patnje ili ozbiljne povrede tjelesnog integriteta i zdravlja) i po tri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja (namjerni napad na civilno stanovništvo i bezobzirno uništenje sela, ubistvo, okrutno postupanje prema civilima).
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu