Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku za nepoštovanje suda zakazano za 29. april

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Haag, 22. april 2010.
VE/MOW/PA400t

Prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku za nepoštovanje suda zakazano za 29. april

 
Vojislav Šešelj

Prvo stupanje pred sud Vojislava Šešelja u postupku za nepoštovanje suda zakazano je za 29. april 2010. u 14:30 časova u sudnici I, pred sudijom O-Gon Kwonom.

Šešelju, vođi Srpske radikalne stranke, trenutno se pred Međunarodnim sudom sudi za navodne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine. Optužen je da je, u knjizi čiji je autor, suprotno nalogu Pretresnog veća, obelodanio informacije o 11 zaštićenih svedoka, uključujući njihova prava imena, zanimanja i mesta prebivališta.

Optužnica je podignuta nakon poverljive odluke Žalbenog veća iz decembra 2009, u kojoj je zaključeno da je Pretresno veće pogrešilo kada je u avgustu 2009. zaključilo da ne postoji dovoljno dokaza za krivično gonjenje Šešelja zbog nepoštovanja suda. Prvobitni podnesak Tužilaštva odnosio se na tri knjige, s poverljivim naslovima, čiji je optuženi autor. Tužilaštvo je uložilo žalbu na nalaze Pretresnog veća u vezi sa samo jednom od tri knjige. Žalbeno veće je usvojilo žalbu 17. decembra 2009, nakon čega su nalogom predsednika Međunarodnog suda za ovaj predmet imenovane sudije O-Gon Kwon, Kevin Parker i Burton Hall.

Ovo je drugi put da se Šešelj suočava s optužbama za nepoštovanje suda. On je 24. jula 2009. proglašen krivim za nepoštovanje suda i osuđen na 15 meseci zatvora zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja zaštićenih svedoka u knjizi čiji je autor. Ovaj predmet se trenutno nalazi pred Žalbenim većem.

Međunarodni sud smatra integritet svedoka i poverljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org