Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Radislav Krstić optužen za nepoštovanje suda

PRETRESNO VIJEĆE
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Haag, 28. mart 2013.
JKE/CS/PR1556t

Radislav Krstić optužen za nepoštovanje suda

Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što nije postupio po nalogu subpoena, kojim mu je naloženo da svjedoči u predmetu protiv Radovana Karadžića, ili iznio valjan razlog zašto to nije mogao uraditi. Njegovo prvo stupanje pred sud biće održano 4. aprila 2013. u 15:30 sati u sudnici III.

Vijeće je 23. oktobra 2012., rješavajući po zahtjevu Karadžićeve odbrane za izdavanje naloga subpoena, izdalo nalog subpoena kojim je Krstiću naloženo da stupi pred Sud i svjedoči u predmetu Karadžić 15. januara 2013. Vijeće je 7. februara 2013., rješavajući po Krstićevom Hitnom zahtjevu za odgodu izvršenja naloga subpoena iz zdravstvenih razloga, ustanovilo da je Krstićevo psihičko i fizičko zdravstveno stanje takvo da je u stanju da svjedoči.

Nakon što je svjedok odbio da svjedoči 7. februara 2013., Vijeće je naložilo detaljniji izvještaj o svjedokovom fizičkom i psihičkom zdravstvenom stanju. Vijeće je 13. marta 2013., nakon što je razmotrilo medicinski izvještaj, zaključilo da ne postoje zdravstveni razlozi koji bi predstavljali valjan argument za to da svjedok ne postupi po nalogu subpoena.

Nakon što je svjedok ponovo odbio da svjedoči u ponedjeljak, 25. marta, Vijeće je juče izdalo Nalog umjesto optužnice zbog nepoštovanja suda.

Pravilo 77(A) Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda predviđa da Međunarodni sud može proglasiti krivim za nepoštovanje suda one koji svjesno i hotimično ometaju provođenje pravde, uključujući svaku osobu koja svjedoči pred vijećem, a uporno odbija da odgovori ili ne odgovara na pitanje.

Radislav Krstić je 19. aprila 2004. osuđen na 35 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995.


Postupke u sudnicama možete pratiti na websiteu Međunarodnog suda