Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić optuženi za genocid počinjen nakon pada Srebrenice

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 16. novembar 1995.
CC/PIO/026t

Radovan Karadžić i Ratko Mladić optuženi za genocid počinjen nakon pada Srebrenice

 

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je danas, u četvrtak 16. novembra 1995, ponovo podigao optužnice protiv:

- Radovana Karadžića, predsednika vlasti bosanskih Srba na Palama, i

- Ratka Mladića, komandanta vojske bosanskih Srba.

Obojica optuženih su navodno direktno odgovorni za zverstva počinjena u julu 1995. godine nad stanovništvom bosanskih Muslimana u zaštićenoj zoni Srebrenice, pod zaštitom Ujedinjenih nacija (istočna Bosna i Hercegovina).

Kao posledica napada na “zaštićenu zonu”, koji je započet 6. jula 1995. godine i drugih akcija koje su okončane do 23. jula 1995, “vojna lica bosanskih Srba pod komandom i kontrolom Radovana Karadžića i Ratka Mladića skoro su potpuno eliminisala bosansko muslimansko stanovništvo iz srebreničke enklave”.

Nakon pregleda dokaza koje je podnelo Tužilaštvo, sudija Riad je potvrdio optužnicu izjavivši sledeće:

“Nakon što je Srebrenica u julu 1995. pala u ruke srpskih snaga koje su je opsedale, izgleda da se desio zaista strašan masakr muslimanskog stanovništva. Dokazi koje je podnelo Tužilaštvo opisuju scene nezamislivog divljaštva: na hiljade muškaraca pogubljenih i zatrpanih u masovne grobnice, na stotine živih sahranjenih muškaraca, muškarci i žene sakaćeni i zaklani, deca ubijana pred očima svojih majki, deda primoran da jede jetru svog unuka. Ovo su istinske scene iz pakla, pisane na najmračnijim stranicama ljudske istorije”.

Navodi optužnice

Vojne snage bosanskih Srba, pod komandom i kontrolom Radovana Karadžića i Ratka Mladića, su u julu 1995. godine napale Srebrenicu, koja je proglašena zaštićenom zonom pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Kao posledica ovih napada, stanovnici Srebrenice, bosanski Muslimani, potražili su utočište u bazi snaga Ujedinjenih nacija u Potočarima ili krenuli u zbeg u dugačkoj koloni u pravcu Tuzle.

Između 12. i 13. jula 1995, vojna lica bosanskih Srba su po kratkom postupku pogubila bosanske Muslimane nа raznim mestima oko baze UN u Potočarima, dok su preostale izbeglice, njih na hiljade, ukrcane u autobuse i prebačene van Srebrenice. Pre nego što su ukrcani u autobuse, vojnici bosanskih Srba su razdvojili muškarce Muslimane od žena i dece i ukrcali ih u druge autobuse radi prevoza van enklave.

Bosanske Muslimane koji su pobegli iz Srebrenice u dugačkoj koloni u noći 11. jula 1995. napale su srpske snage i hiljade njih se predalo ili su zarobljeni u danima nakon pokušaja bega. Vojnici bosanskih Srba su stotine njih pogubili po kratkom postupku na mestima gde su zarobljeni ili se predali, dok su ostali prebačeni na dve lokacije u blizini Karakaja.

Na hiljade bosanskih Muslimana, koji su bili razdvojeni od izbeglica u Potočarima, ili koji su se predali ili bili zarobljeni nakon pokušaja bekstva iz Srebrenice, prevezeni su 14. jula 1995. blizu Karakaja na dva velika polja i tu pogubljeni po kratkom postupku.

Ubistva Muslimana koje su izvršili vojnici bosanskih Srba, pod komandom i kontrolom Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u Potočarima, na mestima predaje ili zarobljavanja i na mestima masovnih pogubljenja u blizini Karakaja, za posledicu su imala smrt na hiljade ljudi. Ova ubistva predstavljaju osnovu za optužbe za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića sadržane u ovoj optužnici.

Istraga

Optužnica koja je danas podignuta rezultat je istrage Tužilaštva koja je počela još u julu 1995. godine i koja još uvek traje u vezi s drugim osumnjičenima.

Krivična dela i optužbe

Navodi se da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić pojedinačno odgovorni za planiranje, podsticanje, naređivanje ili na druge načine pomaganje i podsticanje u planiranju, pripremi i izvršenju krivičnih dela navedenih u optužnici.

Takođe se terete da su krivično odgovorni za dela svojih podređenih.

Optuženi su za sledeće: genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja za:

-smaknuća po kratkom postupku bosanskih Muslimana, muškaraca i žena, u i oko baze snaga Ujedinjenih nacija u Potočarima (12. i 13. jula 1995. godine),

-smaknuća po kratkom postupku muškaraca bosanskih Muslimana koji su bili onesposobljeni za borbu (hors de combat) zbog povreda, predaje ili zarobljavanje nakon što su pobegli u šumu u pravcu Tuzle (od 13. jula do 22. jula 1995. godine),

-smaknuća muškaraca bosanskih Muslimana koja su izvršena na mestima masovnih pogubljenja u i oko Karakaja (14. jula 1995. ili otprilike tog datuma).

Optužnica i proces

Tužilaštvo je podnelo optužnicu Sekretarijatu u utorak, 14. novembra 1995. godine.

Optužnicu je pregledao sudija Fouad Riad i potvrdio je u četvrtak, 16. novembra 1995. godine, zaključivši da “prima faciae, činjenice u ovom predmetu govore, iznad svega, o počinjenim genocidu”. Sudija Riad je potpisao naloge za hapšenje optuženih.

Optužnice i nalozi za hapšenje će biti prosleđeni nadležnim vlastima u Sarajevu, Beogradu i na Palama.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org