Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ramušu Haradinaju odobreno privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 3. oktobra 2007.
JP/MOW/1186tRAMUŠU HARADINAJU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU IZ HUMANITARNIH RAZLOGA

Pretresno veće danas je odobrilo privremeno puštanje na slobodu Ramuša Haradinaja da bi se vratio na Kosovo iz humanitarnih razloga. Haradinaj će privremeno biti pušten na slobodu u trajanju od četiri dana, od 3. do 7. oktobra, da bi prisustvovao sahrani i obredu nakon sahrane člana uže porodice.

Njegovo privremeno puštanje na slobodu podleže konkretnim odredbama i uslovima koji su navedeni u Odluci o puštanju na slobodu u privatne i lične svrhe. Ovo konktretno isključuje Haradinajevo učešće u bilo kakvoj političkoj aktivnosti, kontakte sa sredstvima javnog inoformisanja kao i kontakte sa bilo kojim državnim ili međunarodnim funkcionerima koji nisu prouzrokovani bezbednosnim razlozima.  

Haradinaju, koji se predao Međunarodnom sudu 9. marta 2005. godine nakon što je saznao za postojanje Optužnice protiv njega, je prethodno bilo odobreno privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja, od juna 2005. do februara 2007. godine. Suđenje Ramushu Haradinaju i  drugima započelo je 5. marta 2007. godine.

Ranije ove godine, 20. jula, podnesen je odvojeni zahtev za privremeno puštanje na slobodu Haradinaja u trajanju letnje pauze u radu Međunarodnog suda od 20. jula do 15. avgusta, koji je odbijen. Tužilaštvo je tada tvrdilo da bi Haradinajevo puštanje na slobodu bio događaj kome bi mediji posvetili značajnu pažnju što bi doprinelo atmosferi straha i zastrašivanja na Kosovu. Tužilaštvo je dalje izjavilo da su se susreli sa ozbiljnim problemima u obezbeđivanju da se svedoci pojave pred Međunarodnim sudom.

    Haradinaj, istaknuta vojna ličnost Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom sukoba sa srpskim snagama 1998 i 1999. godine, nakon sukoba je postao vođa manjinske političke partije i nakratko obavljao funkciju premijera Kosova. Optužen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj, kako se tvrdi, bio da Oslobodilačka vojska Kosova uspostavi potpunu kontrolu nad svojom operativnom zonom Dukađin, putem protivpravnog uklanjanja i zlostavljanja srpskih civila, kosovskih Albanaca, kosovskih Roma i drugih civila koji su ili za koje se pretpostavljalo da su, sarađivali sa srpskim snagama ili nisu podržavali OVK.

    Celokupni tekst Odluke Pretresnog veća možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu