Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ranko Češić prebačen u Dansku na izdržavanje zatvorske kazne

SEKRETARIJAT
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 12. april 2005.
JP/MOW/959-t

Ranko Češić prebačen u Dansku na izdržavanje zatvorske kazne

Jučer, 11. aprila 2005., Ranko Češić je prebačen u Dansku na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 18 godina koju mu je izreklo Pretresno vijeće I Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Ranko Češić je doveden na MKSJ 17. juna 2002. Prilikom prvog stupanja pred sud 20. juna 2002. izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice. Nakon što su 8. oktobra 2003. Ranko Češić i Tužilaštvo sklopili Sporazum o izjašnjavanju o krivici, on se izjasnio krivim po 12 tačaka optužnice - šest za kršenja zakona i običaja ratovanja i šest za zločine protiv čovječnosti (vidi Saopštenje za javnost br. 787t).

Dana 11. marta 2004., Ranko Češić je osuđen na 18 godina zatvora (vidi Saopštenje za javnost br. 831t).

Krivična djela

Češić je bio pripadnik Teritorijalne odbrane bosanskih Srba u Brčkom, sjeverna Bosna i Hercegovina. Dana 15. maja 1992. postao je pripadnik interventnog voda rezervnih policijskih snaga bosanskih Srba u policijskoj stanici u Brčkom.

Do zločina za koje je Ranko Češić proglašen krivim došlo je nakon 30. aprila 1992., kada su srpske snage u Bosni učestvovale u preuzimanju opštine Brčko. Za vrijeme te operacije, srpske snage su nasilno istjerale i premjestile muslimanske i hrvatske stanovnike Brčkog u sabirne centre, uključujući i zatočenički objekt Luka i sportsku dvoranu "Partizan" u Brčkom.

Ranko Češić je priznao da je ubio ukupno 10 osoba, od kojih su dvije umrle od posljedica premlaćivanja, te da je dvojicu braće prisilio da jedan nad drugim vrše seksualne radnje. Te zločine je počinio u periodu između 10 i 32 dana.

Češić je osuđen za ubistvo Sakiba Bećirevića i četvorice drugih muškaraca u sportskoj dvorani "Partizan" u Brčkom, približno 5. maja 1992.

Češić je takođe osuđen za ubistvo jednog zatočenika u logoru Luka koji se zvao Sejdo, približno 11. maja 1992.

Treće, Češić je osuđen za ubistvo policajca muslimanske nacionalnosti po imenu Mirsad koji je bio zatočen u logoru Luka, približno 11. maja 1992. Ranko Češić je žrtvi, koja je bila zatočena u hangaru zajedno s drugim zatočenicima, rekao da se oprosti i rukuje s drugim zatočenicima. Ranko Češić i drugi srpski policajci su ga zatim izveli, pretukli i ubili.

Ranko Češić je takođe osuđen za ponižavajuće i uvredljivo postupanje jer je pod prijetnjom oružjem prisilio dvojicu braće Muslimana, zatočenih u logoru Luka, da jedan nad drugim vrše fellatio. To se dogodilo približno 11. maja 1992.

Češić je osuđen za ubistvo jednog zatočenika Muslimana u logoru Luka po imenu Nihad Jašarević. Ovog muškarca su Češić i još jedan srpski policajac nasmrt pretukli palicama.

Konačno, Ranko Češić je osuđen za ubistvo najmanje dvojice zatočenika u logoru Luka. Ranko Češić je priznao da je u periodu između 14. maja i 6. juna 1992. izveo četvoricu zatočenika iz upravne zgrade logora Luka, odveo ih na asfaltirani put pored glavnog hangara i uz pomoć dvojice stražara ubio iz vatrenog oružja najmanje dvojicu.

Premještaj

Ranko Češić je prva osoba koju je MKSJ optužio i osudio, a koja je premještena u Dansku na izdržavanje kazne. Trenutno se 17 osuđenih nalazi na izdržavaju kazni u drugim državama: Radislav Krstić u Velikoj Britaniji; Predrag Banović u Francuskoj; Duško Sikirica i Mitar Vasiljević u Austriji; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Darko Mrđa Stevan Todorović, Drago Josipović i Vladimir Šantić u Španiji; Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović u Norveškoj; Goran Jelisić u Italiji; Biljana Plavšić u Švedskoj; i Hazim Delić i Esad Landžo u Finskoj.