Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Raspravno vijeće izriče presudu u predmetu zbog nepoštivanja suda protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića

Raspravno vijece izrice presudu u predmetu zbog nepoštivanja suda protiv Ivice Marijacica i Markice Rebica

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 8. ožujka 2006.
CT/MO/257 t

RASPRAVNO VIJEĆE IZRIČE PRESUDU U PREDMETU ZBOG NEPOŠTIVANJA SUDA PROTIV IVICE MARIJAČIĆA I MARKICE REBIĆA

Pretresno će vijeće izreći presudu u predmetu zbog nepoštivanja Međunarodnog suda protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića u petak, 10. ožujka 2006. u 9,00 sati u sudnici I.

Međunarodni je sud optužio Ivicu Marijačića i Markicu Rebića zbog nepoštivanja suda jer su objelodanili informacije u vezi sa zaštićenim svjedokom koji je svjedočio u predmetu protiv bivšeg generala Hrvatske vojske, Tihomira Blaškića. U vrijeme na koje se odnosi optužnica, Ivica Marijačić bio je novinar i glavni urednik zagrebačkog tjednika Hrvatski list. Markica Rebić je bivši načelnik Službe za informiranje i sigurnost ("SIS") Republike Hrvatske.

U optužnici se navodi da su otkrili identitet zaštićenog svjedoka, njegov iskaz i činjenicu da je svjedok svjedočio na zatvorenoj sjednici pred Međunarodnim sudom. Markica Rebić je također optužen za objelodanjivanje transkripta iskaza zaštićenog svjedoka.

Suđenje Ivici Marijačiću i Markici Rebiću počelo je 17. siječnja 2006., a završeno je 19. siječnja 2006. Budu li proglašeni krivima, optuženici mogu biti osuđeni na kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu u iznosu do 100.000 eura, ili oboje.

Međunarodni je sud pokrenuo postupke zbog nepoštivanja suda protiv 18 osoba, među kojima su optuženici, branitelji, svjedoci, novinari i drugi, temeljem optužbi koje uključuju zastrašivanje svjedoka, odbijanje da odgovaraju na pitanja pred sudom, objelodanjivanje povjerljivih sudskih dokumenata i kršenje zaštitnih mjera.

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org