Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Saopštenje za javnost tužioca povodom dobrovoljne predaje Zorana Žigića

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje
za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
OFFICE OF THE PROSECUTOR.
BUREAU DU PROCUREUR
TUŽILAŠTVO

CC/PIU/310-t

Den Haag, 16. april 1998.


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST TUŽIOCA POVODOM DOBROVOLJNE PREDAJE ZORANA ŽIGIĆA


Posljednjih sedmica, pojavilo se nekoliko medijskih izvještaja da je Zoran Žigić, protiv kojeg je MKSJ podigao javnu optužnicu, spreman da se dobrovoljno preda u nadležnost Međunarodnog suda. Međunarodni sud je protiv optuženog dvaput podigao optužnicu, prvi put u februaru 1995. za krivična djela koja je navodno počinio u junu i julu 1992. u zatočeničkom logoru Omarska, i drugi put u julu 1995. za krivična djela koja je navodno počinio između juna i jula 1992. u zatočeničkom logoru Keraterm (vidjeti u nastavku).


Postupajući prema informaciji da je optuženi spreman da se dobrovoljno preda, istražitelji Tužilaštva MKSJ-a su, uz podršku trupa SFOR-a, danas 16. aprila otišli u zatvor u Banjoj Luci gdje se optuženi nalazio u pritvoru na odsluženju kazne za krivična djela koja nisu u vezi s krivičnim djelima za koje ga tereti MKSJ.


Istražitelji su primjerak naloga za hapšenje uručili nadležnim zatvorskim vlastima koje su optuženog predale u nadležnost istražitelja MKSJ-a. Optuženi je zatim formalno uhapšen u skladu sa nalozima MKSJ-a za hapšenje kako bi bio prebačen u Den Haag, gdje će biti pritvoren u Pritvorskoj jedinci UN-a u iščekivanju prvog pojavljivanja pred pretresnim vijećem tokom narednih dana.


Opšti podaci o optužnicama


Zoran Žigić je jedan od devetnaestorice optuženih koji su navedeni u optužnici koju je MKSJ izdao 13. februara 1995. za zločine koji su navodno počinjeni između maja i augusta 1992. nad bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima, civilima iz prijedorskog okruga (sjeverozapadna Bosna) koji su držani u logoru Omarska, improvizovanom zatvoru u kojem su "srpske snage ubijale, silovale, zlostavljale, premlaćivale i na druge načine mučile zatvorenike".


Osim toga, Zoran Žigić je jedan od trianestorice optuženih koji su navedeni u optužnici "Sikirica i drugi" ("Keraterm") koju je MKSJ izdao 21. jula 1995. za zločine koji su navodno počinjeni između maja i augusta 1992. kada su srpske snage nezakonito uhapsile više od 3,000 bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz prijeodrskog okruga idržale ih u neljudskim uslovima u "logoru" Keraterm, koji se nalazio odmah izvan Prijedora, u kojem su zatočenici "ubijani, seksualno zlostavljani, mučeni, premlaćivani i na druge načine podvrgnuti okrutnom i neljudskom postupanju”.


Opšti podaci o tačkama optužnice:


Optužnica za logor Omarska:


Prema navodima optužnice, Zoran Žigić, poznat i kao Žiga, bio je među onima koji su ulazili u logor kako bi ubijali, premlaćivali i na druge načine fizički zlostavljali zatvorenike. Zoran Žigić se tereti po pet tačaka za teške povrede Ženevskih konvencija, po pet tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja, i po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti.


Optužnica za logor Keraterm:


Prema navodima optužnice, Zoran Žigić je često ulazio u logor i ubijao, tukao i na druge načine zlostavljao zatvorenike. Zoran Žigić se tereti po 17 tačaka za teške povrede Ženevskih konvencija, po 17 tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja, i po 20 tačaka za zločine protiv čovječnosti.