Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio poslednje produženje mandata sudija

Međunarodni sud | | Hag |

Međunarodni sud pozdravlja usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom su produženi mandati sudija MKSJ, kao i to što je rezolucijom prihvatio značaj zadržavanja zaposlenih tokom poslednje godine postojanja Međunarodnog suda.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 19. decembra jednoglasno usvojio Rezoluciju 2329 (2016) kojom su poslednji put produženi mandati sudija, do 30. novembra 2017. ili do okončanja predmeta u kojima zasedaju, ukoliko to bude pre tog datuma. Osim toga, ovom rezolucijom je produžen mandat sudije Carmela Agiusa, kao predsednika Međunarodnog suda, do 31. decembra 2017. ili mesec dana nakon okončanja preostalih predmeta MKSJ.

Istom rezolucijom Savet bezbednosti je prihvatio zabrinutost koju je izrazio predsednik Agius u vezi sa izazovom koji predstavlja odlazak osoblja, i potvrdio svoj stav da je zadržavanje zaposlenih od presudne važnosti za ekspeditivan završetak rada MKSJ.

Rezolucijom se nadalje naglašava da sve države treba da u potpunosti sarađuju s MKSJ.

MKSJ ulazi u završnu godinu svog mandata i trenutno su u toku postupci u dva predmeta; jedan je prvostepeni postupak protiv Ratka Mladića, a drugi žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi, kojim su obuhvaćena šestorica optuženih. Izricanje presuda u oba ova predmeta se očekuje u novembru 2017. godine.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lice za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine. Postupci protiv 154 optuženih lica su okončani.