Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu - 14. septembar 2011.

Datum: 14.09.2011.
Vreme: 14:00 časova 

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Odmah  ću se osvrnuti na raspored u sudnicama:

Sekretar je prošle srede imenovao g. Zorana Živanovića za glavnog branioca Gorana Hadžića na period od 120 dana. Tokom ovog perioda Sekretarijat će ispitati da li optuženi ima dovoljno sredstava da sâm plati branioca. Statusna konferencija u ovom predmetu zakazana je za četvrtak, 10. novembar 2011. godine u 15:00 časova u sudnici III.

Na suđenju Zdravku Tolimiru, juče je postupak privremeno prekinut do daljnjeg. Očekuje se da Tužilaštvo završi ispitivanje jednog preostalog svedoka. Predsedavajući sudija je usmeno potvrdio da se očekuje da izvođenje dokaza odbrane počne nakon zimske sudske pauze. Nalog o rasporedu u kojem će biti navedeni konkretni rokovi i datum nastavka postupka u ovom predmetu biće uskoro izdat.

Presuda Shefqetu Kabashiju u postupku zbog nepoštovanja suda biće izrečena u petak, 16. septembra 2011. godine u  15:30 časova u sudnici I. Optuženi se 26. avgusta 2011. potvrdno izjasnio o krivici po dve tačke za nepoštovanje Međunarodnog suda, zbog toga što je 2007. godine kao svedok odbio da odgovara na pitanja na prvom suđenju u predmetu Haradinaj i drugi.

U predmetu Vlastimir Đorđević, statusna konferencija će se održati sledeće srede, 21. septembra u 9:30 časova u sudnici II.

U predmetu Milan i Sredoje Lukić, žalbeni pretres se trenutno odvija u sudnici I. Pretres će biti nastavljen sutra u 10:00. časova.

 Na suđenju u predmetu Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, svedočenje svedoka  odbrane Vidosava Kovačevića biće nastavljeno u 14:15 časova u sudnici III. Kovačević, veštak za vojna pitanja, svedoči od 5. septembra o radu policije za vreme rata u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine.

Postupak na suđenju u predmetu Radovan Karadžić biće nastavljeno sutra u 13:30 časova u sudnici I svedočenjem novog zaštićenog svedoka, bosanskog Muslimana iz Foče koji će svedočiti o preuzimanju vlasti u opštini i zločinima počinjenim protiv nesrpskog civilnog stanovništva.

Prošlog četvrtka, odluka predsednika Međunarodnog suda da odobri prevremeno puštanje na slobodu Ivice Rajića, koja je izdata 22. avgusta 2011. godine na povreljivoj osnovi, obelodanjena je javnosti. Rajić je bivši zapovednik 2. operativne grupe vojske bosanskih Hrvata u centralnoj Bosni. Potvrdno se izjasnio o krivici po optužbama za koje se teretio i Međunarodni sud mu je 8. maja 2006. godine izrekao kaznu od 12 godina zatvora. Osuđen je za to što je u oktobru 1993. godine naredio napad na selo Stupni Do, u centralnoj Bosni, koji je za posledicu imao ubistvo najmanje 37 osoba, uključujući i starija lica i decu, i razaranje sela. Takođe je osuđen zbog toga što je komandovao snagama koje su napale i opustošile grad Vareš, zatočile približno 250 muškaraca, bosanskih Muslimana, i s njima nehumano postupale. Rajić je 12. aprila 2007. godine prebačen u Španiju na izdržavanje ostatka kazne. Rajić je 2. aprila 2011. godine stekao uslove za prevremeno puštanje na slobodu u skladu sa španskim zakonom, nakon što je odslužio osam godina od ukupno 12 na koliko je osuđen. Donoseći svoju odluku, predsednik je uzeo u obzir da je Rajić odslužio dve trećine kazne na koju je osuđen, kao i njegovo dobro vladanje za vreme izdržavanja kazne, koje je pokazalo da se donekle rehabilitovao, i njegovu saradnju s Tužilaštvom.

Na kraju bih želela da obavestim novinare koji su zainteresovani da prate Otvoreni dan Međunarodnog suda u predstojeću nedelju da imaju tu mogućnost od 11:30 do 12:30 časova, i da će im biti dopušteno da snimaju pozdravne reči i posetioce koji prisustvuju prezentacijama o radu Međunarodnog suda u Sali za konferencije za štampu. Dodatni detalji biće objavljeni u zasebnom obaveštenju za medije. Otvoreni dan Međunarodnog suda se održava u sklopu četvrtog godišnjeg "Međunarodnog dana" koji organizuje Opština Hag i pružiće mogućnost Međunarodnom sudu da predstavi svoj mandat, rad i dostignuća stanovnicima Haga i široj javnosti.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Upitan kako je prošla tužiočeva poseta Beogradu i kakve je utiske poneo odatle, Swinnen je odgovorio da su se na jučerašnjoj konferenciji za štampu predsednik Tadić i tužilac osvrnuli na atmosferu i prirodu razgovora koje je tužilac obavio tokom ove radne posete. Swinnen je izjavio da je glavni cilj posete bio razgovor o nedavnim hapšenjima Ratka Mladića i Gorana Hadžića i sastanak sa zvaničnicima koji su bili angažovani na njima. Swinnen je rekao da se tužilac sastao s predsednikom Tadić, ministrom Ljajićem, tužiocem Vukčevićem kao i s predstavnicima operativnih službi koje su bile uključene u ova hapšenja. Swinnen je rekao da je poglavlje s optuženima u bekstvu sada zatvoreno i da tužilac sada očekuje da se ustanovi kako su ova dvojica optuženih uspela da izbegavaju pravdu toliko dugo. Swinnen je dodao da će razgovori o ovom pitanju s lokalnim vlastima biti nastavljeni u narednim sedmicama. Druga svrha posete je da se utvrdi da Srbija i dalje nastavlja da pruža svu neophodnu pomoć aktuelnim suđenjima, konkretno, pružajući pristup dokumentima, arhivama i svedocima. Swinnen je izjavio da je ovaj aspekt saradnje, kako se ona sada odvija, zadovoljavajući i da treba biti nastavljen. Swinnen je dodao da se tužilac takođe dotakao potrebe da se efikasno podrži krivično gonjenje za ratne zločine na nacionalnom nivou. Tužilaštvo će nastaviti da podržava ovaj proces i pružiti svu potrebnu pomoć tužiocima u regionu. 

Jedan novinar je postavio pitanje o tome da li ima novih pomaka u istragama o tome kako su Mladić i Hadžić bili u stanju da izbegavaju pravdu toliko dugo i da li je Srbija tužiocu pružila bilo kakve informacije o tome. Swinnen je odgovorio da su o tom pitanju vođeni iscrpni razgovori tokom sastanaka u Beogradu i potvrdio da su neke informacije dostavljene Tužilaštvu. Swinnen je dodao da su vlasti Srbije, kao što je to potvrdio predsednik Tadić, navele de će nastaviti da istražuju ovo pitanje.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu