Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu - 2. maj 2012.

Datum:  2.05.2012
Vrijeme: 11:00 sati

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobro jutro,

Osvrnut ću se odmah na aktuelnosti u tekućim predmetima. Postupci na suđenjima Radovanu Karadžiću i Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastavljaju se ove sedmice prema rasporedu.

U predmetu Karadžić, tužilaštvo će ove sedmice pozvati svog posljednjeg svjedoka. Pred Vijećem trenutno svjedoči Ewa Tabeau, vještak demograf. U roku od sedam dana od završetka izvođenja dokaza tužilaštva, optuženi će iznijeti  svoje argumente u skladu s pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda. To pravilo omogućava Pretresnom vijeću da, po okončanju iznošenja dokaza tužilaštva, usmenom odlukom donese oslobađajuću presudu po bilo kojoj od tačaka optužnice ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu. Odbrana treba da do 27. augusta 2012. podnese svoju listu svjedoka i dokaznih predmeta. Početak iznošenja dokaza odbrane zakazan je za 16. oktobar 2012., nakon konferencije prije početka izvođenja dokaza odbrane zakazane za 15. oktobra.

U predmetu Stanišić i Simatović, izvođenje dokaza Simatovićeva odbrane nastavljeno je jučer svjedočenjem vještaka odbrane Milana Miloševića. Svjedočenje ovog svjedoka nastavit će se danas popodne.

Statusna konferencija u ponovljenom suđenju Ramushu Haradinaju i drugima održat će se danas popodne u 14:15 u sudnici III. Sva tri  tima odbrane su obavijestila Vijeće da neće podnijeti zahtjev za oslobađajuću presudu prema pravilu 98bis Pravilnika o postupku i dokazima. Ramush Haradinaj i Lahi Brahimaj su potvrdili da ne namjeravaju iznositi dokaze odbrane. Idriz Balaj također neće iznositi dokaze odbrane po uslovom da postigne sporazum s tužilaštvom u vezi s medicinskim dokazima. Ako se takav sporazum ne postigne, ukoliko bude potrebno biće izneseni ograničeni dokazi odbrane po tom pitanju.  

Na kraju, pretpretresna konferencija u predmetu Ratka Mladića nastavit će se sutra  ujutro u 9:00 sati u sudnici III.
     

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savjetnik tužioca, dao je sljedeću izjavu:

Prije nego što podnese naredni izvještaj Tužilaštva Savjetu bezbjednosti, tužilac Serge Brammertz će u narednim sedmicama putovati u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Tužilac će sutra biti u Zagrebu kako bi razgovarao o saradnji s vlastima. Susrest će se sa g. Nevenom Mimicom, potpredsjednikom Vlade za unutrašnju, vanjsku i europsku politiku i g. Orsatom Miljenićem, ministrom pravde.
 
Sljedeće sedmice, od 7. do 9. maja, tužilac će boraviti u Sarajevu, gdje će se susresti sa članovima Predsjedništva, pravosudnim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi razgovarao o saradnji s Tužilaštvom MKSJ-a i procesuiranju ratnih zločina na nacionalnom nivou.

Tužilac će nakon toga otputovati u Beograd. Više detalja o programu posjeta bit će objavljeno naknadno.

Tužilac će se danas u podne susresti sa stranim dopisnicima u Međunarodnom novinarskom centru Nieuwspoort. Radujemo se što ćemo vas vidjeti tamo.

Pitanja:
   
Nisu postavljana nikakva pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu