Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu - 21. septembar 2011.

Datum: 21.09.2011
Vreme: 12:00

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Pretresno veće je ove sedmice donelo odluku da će izvođenje dokaza odbrane Zdravka Tolimira početi u utorak, 10. januara 2012. godine, kada će optuženi imati priliku da iznese svoju uvodnu reč. Prvi svedok odbrane će svedočiti 11. januara 2012. ili dan pre, ukoliko optuženi odluči da ne iznosi uvodnu reč. Zdravko Tolimir, bivši visoki oficir vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovečnosti i kršenja  zakona ili običaja ratovanja počinjene od jula do novembra 1995. godine nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici i Žepi, istočna Bosna i Hercegovina. Suđenje je počelo u februaru 2010. godine. Tužilaštvu je preostalo da pozove još jednog svedoka. Pretresno veće je najavilo da će smatrati da je izvođenje dokaza tužilaštva zaključeno 27. septembra 2011..

Osvrnuću se na jutrošnje aktivnosti u sudnicama:

Jutros je održana statusna konferencija na suđenju Vlastimiru Đorđeviću na kojoj je Žalbeno veće odbrani naložilo da do 3. oktobra 2011. podnese javnu redigovanu verziju svog žalbenog podneska.

Na suđenju Radovanu Karadžiću Pretresno veće trenutno saslušava svedočenje jednog zaštićenog svedoka na zatvorenoj sednici.

Na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu jedan zaštićeni svedok svedoči o događajima u Banjaluci tokom perioda na koji se odnosi optužnica. On svedoči u ime Župljaninove odbrane.

U vezi s rasporedom suđenja za sledeću sedmicu:

Postupak na ponovnom suđenju u predmetu Rahush Haradinaj i drugi nastaviće se sledećeg ponedeljka u 9:00 časova u sudnici I, svedočenjem sedmog svedoka tužilaštva.

Statusna konferencija u žalbenom postupku protiv Ante Gotovine i Mladena Markača održaće se u četvrtak, 29. septembra, u 15:30 časova u sudnici III.

Zaključiću svoje izlaganje napomenom da je ovogodišnji Međunarodni dan na Međunarodnom sudu bio naročito dobro posećen. Više od 750 posetilaca, gotovo dvostruko više nego prethodne godine, iskoristilo je jedinstvenu priliku da obiđu jednu sudnicu u sklopu posete koju su vodili naši zaposleni. Posetioci su takođe prisustvovali prezentacijama sudije Orija i tužioca Brammertza, i imali priliku da im postavljaju pitanja. Naši zaposleni su tokom celog dana bili na raspolaganju da odgovaraju na pitanja o radu i mandatu Međunarodnog suda. Ovaj događaj bio je odlična prilika za MKSJ da svoj rad približi građanima Haga i široj javnosti.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Nisu postavljana nikakva pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu