Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 12. juni 2013.

Datum: 12.06.2013.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Kasnije u toku dana, predsednik MKSJ, sudija Theodor Meron će Savetu bezbednosti predstaviti šestomesečni izveštaj Međunarodnog suda o napretku u strategiji okončanja njegovog rada. Predsednik će takođe iskoristiti ovu priliku da obavesti Savet bezbednosti o napretku koji je postigao Mehanizam za međunarodne krivične sudove, čiji je takođe predsednik. Nakon njegovog obraćanja uslediće obraćanje tužioca Međunarodnog suda, Sergea Brammertza. Govori predsednika i tužioca zakazani su za 10:00 časova po njujorškom vremenu, što je 16:00 časova u Hagu. Njihovi govori će biti dostavljeni medijima i postavljeni online nedugo nakon što budu završeni.

Pre početka rada haškog ogranka Mehanizma 1. jula 2013. godine, regionalne kancelarije Međunarodnog suda u Beogradu i Sarajevu organizuju radionice na kojima će pravnicima i partnerima iz nevladinih organizacija biti objašnjen mandat Mehanizma. Ovim radionicama obuhvaćena je strategija okončanja rada MKSJ i uloga Mehanizma u tom procesu. Cilj je da se obezbedi kontinuirana saradnja između nevladinih organizacija, pravnih stručnjaka, MKSJ i Mehanizma. 

Nekoliko reči o aktivnostima u sudnicama. Pretresi na suđenjima Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Radovanu Karadžiću nastavljaju se ove i sledeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Radovanu Karadžiću, veće trenutno saslušava svedočenje Neđe Nikolića, bivšeg direktora ciglane u Bratuncu, koji svedoči o događajima u Srebrenici. On je 147. svedok odbrane. 

Na suđenju Ratku Mladiću o događajima u Srebrenici trenutno svedoči Zoran Malinić, bivši oficir Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je 105. svedok tužilaštva. Svedok svedoči uz zaštitnu meru izobličenja slike.

Na suđenju Goranu Hadžiću, Veće trenutno saslušava svedočenje Svedoka GH-026 koji svedoči na zatvorenoj sednici. On je 52. svedok tužilaštva do sada.

Na kraju, što se rasporeda tiče, statusna konferencija u postupku protiv Vlastimira Đorđevića biće održana 17. jula 2013. godine u 15:00 časova u sudnici 2.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Nisu postavljana nikakva pitanja