Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 21. avgust 2013.

                                                                
Datum: 21.08.2013.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:
   
Dobar dan,

Prvo bih svima poželela dobrodošlicu nakon letnje sudske pauze. Prvo ću navesti nekoliko značajnih sudskih podnesaka koji su izdati tokom sudske pauze.

Na suđenju Radovanu Karadžiću Pretresno veće je 2. avgusta odbacilo Karadžićev zahtev za odvajanje tačke 1 Optužnice kojom se tereti za genocid u više opština u  Bosni i Hercegovini. Međutim, Veće je delimično prihvatilo njegov zahtev za privremeno obustavljanje suđenja i naložilo da se pretres nastavi u ponedeljak, 28. oktobra. Privremeno obustavljanje postupka će omogućiti odbrani da prilagodi pripreme za svoj dokazni postupak po tački 1. Karadžić je 7. avgusta podneo žalbu na jedan deo te odluke Pretresnog veća. Optuženi u žalbi tvrdi da je Žalbeno veće uputilo Pretresno veće da ponovo razmotri njegov zahtev za izricanje oslobađajuće presude podnet u skladu s pravilom 98bis.

Žalbeno veće je 11. jula 2013. optuženom ukinulo oslobađajuću presudu koju je Pretresno veće izreklo po optužbi za genocid u nekim opštinama BiH iz tačke 1 i potvrdilo optužbe protiv Karadžića po ovoj tački. Nakon toga, optuženi je 16. jula 2013. podneo zahtev za odvajanje tačke 1 Optužnice tvrdeći da se suđenje treba nastaviti i završiti po preostalim tačkama, nakon čega bi tužilaštvo odlučilo kako da postupi po tački 1 nakon presude. U odvojenom zahtevu podnetom 24. jula 2013, optuženi je zahtevao privremeno obustavljanje suđenja kako bi imao “odgovarajuće vreme i uslove da se brani po tački 1 ”, što je Pretresno veće sada delimično odobrilo.

Odlukom koja je obelodanjena 13. avgusta, Veće u predmetu Mladić zaključilo je da nalog kojim bi se smanjio broj dana u sedmici tokom kojih traje suđenje u ovom trenutku nije opravdan. Zdravstveno stanje optuženog će biti pomno praćeno i raspored suđenja će, po potrebi, biti ponovo razmotren u budućnosti.

U Žalbenom postupku protiv Stanišića i Župljanina tužilaštvo i odbrana Miće Stanišića podneli su žalbene podneske. I Stanišić i Župljanin su osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene od aprila do decembra 1992. godine u Bosni i Hercegovini. U maju ove godine sve strane u postupku su podnele najave žalbi na Presudu Pretresnog veća.

Tužilaštvo u svom žalbenom podnesku za obojicu optuženih zahteva strožije kazne u rasponu od 30 do 40 godina zatvora. Stanišićeva odbrana je je u svom podnesku navela 15 žalbenih osnova i zahteva oslobađajuću presudu ili značajno ublažavanje kazne.

Osvrnuću se na raspored u sudnicama, gde se suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću nastavljaju ove i sledeće sedmice prema rasporedu. Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću privremeno je obustavljen do ponedeljka, 28. oktobra.

Na suđenju u predmetu Mladić zaštićeni svedok RM-249 trenutno svedoči o događajima u  Srebrenici u julu 1995. godine. On je 132. svedok tužilaštva.

Na suđenju u predmetu Hadžić, danas svedoči John Wilson, nekadašnji zvaničnik Ujedinjenih nacija u bivšoj Jugoslaviji. On je 69. svedok tužilaštva.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Nisu postavljana nikakva pitanja.