Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 24. juli 2013

                                                                
Datum: 24.07.2013.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Prvo ću se osvrnuti na informacije o rasporedu koje je Pretresno veće izdalo prošle sedmice u postupku protiv Gorana Hadžića. Izvođenje dokaza Tužilaštva će se smatrati završenim, prvo, nakon što poslednji svedok završi svedočenje ili kada Tužilaštvo potroši sve vreme koje mu je dodeljeno, ili drugo, kada Veće izda odluku po poslednjem zahtevu u vezi s dokazima, koje god od ta dva se dogodi kasnije. Tužilaštvo trenutno procenjuje da će svog poslednjeg svedoka pozvati do polovine septembra ove godine. Veće je takođe naložilo da će izvođenje dokaza odbrane početi četiri meseca nakon završetka izvođenja dokaza Tužilaštva, ukoliko ne bude zahteva za oslobađanje od optužbi u skladu s pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, ili četiri meseca nakon eventualne presude po zahtevu u skladu s pravilom 98bis, osim ukoliko takva presuda za ishod ne bude imala oslobađanje od svih optužbi. 

Pretresi na suđenjima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću nastavljaju se ove sedmice prema rasporedu. Postupak na suđenju Goranu Hadžiću, koji je privremeno prekinut prošlog četvrtka biće nastavljen nakon letnje sudske pauze, u ponedeljak, 19. avgusta u 9:00 sati u sudnici II.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, Veće trenutno sluša svedočenje Dušana Dunjića, veštaka sudske medicine. On je 169. svedok odbrane. Pretresi u ovom predmetu će biti nastavljeni sledeće sedmice od ponedeljka do četvrtka, tokom prva četiri dana letnje sudske pauze, i ponovo će početi u utorak, 27. avgusta u 9:00 časova u sudnici I.

Na suđenju Mladiću trenutno svedoči William Haglund, forenzički antropolog. On je 129. svedok Tužilaštva.

Letnja sudska pauza MKSJ u trajanju od tri sedmice počinje sledećeg ponedeljka,  29. jula, a postupci u sudnicama će se nastaviti u ponedeljak, 19. avgusta na suđenjima  Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću. Sedmične konferencije za štampu takođe će biti nastavljene nakon letnje sudske pauze. Želela bih da iskoristim ovu priliku i poželim vam svima ugodan letnji odmor.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Nisu postavljana nikakva pitanja.