Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 29. maj 2013

                                           
Datum: 29.05.2013.
Vreme: 14:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Pretresno veće je jutros izreklo presudu u predmetu Prlić i drugi, kojim su obuhvaćena šestorica visokih zvaničnika Herceg-Bosne, entiteta bosanskih Hrvata za vreme rata. Sva šestorica su proglašena krivim za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene u periodu od 1992. do 1994. godine. Osuđeni su na kazne zatvora u rasponu od 10 do 25 godina. Saopštenje za javnost i sažetak presude dostupni su online.
   
Pretresno veće će sutra izreći presudu u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, dvojice visokih zvaničnika Službe državne bezbednosti Srbije optuženih za zločine nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj počinjene od 1991. do 1995. godine. Presuda će biti izrečena u 16:00 časova u sudnici I.

Suđenje Radislavu Krstiću u postupku zbog nepoštovanja Međunarodnog suda završeno je juče nakon što je Veće saslušalo svedočenje jednog veštaka odbrane. Presuda u ovom predmetu biće izrečena u dogledno vreme.

Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što nije ni postupio po nalogu subpoena, kojim mu je naloženo da svedoči u predmetu protiv Radovana Karadžića, ni izneo valjan razlog iz kojeg to nije mogao uraditi.

Pretresi na suđenjima Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Radovanu Karadžiću nastavljaju se ove i sledeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Radovanu Karadžiću Veće trenutno sluša svedočenje Mileta Poparića, veštaka balističara. On je 138. svedok odbrane.

Postupak na suđenjima Ratku Mladiću biće nastavljen sutra u sudnici III, a postupak na suđenju Goranu Hadžiću u sudnici II.

Predsednik Meron će otputovati u zvaničnu posetu Kini od 29. maja do 1. juna.  Sastaće se sa više kineskih zvaničnika, uključujući zamenika ministra spoljnih poslova g. Liua i generalnog direktora Odseka za ugovorne organizacije i pravo g. Huanga Huikanga.  Predsednik Meron će razgovarati o pitanjima od interesa za obe institucije čiji je predsednik, MKSJ-a i Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Predsednik Meron će takođe održati predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pekingu.

Nemački predsednik Joachim Gauck sutra će posetiti Međunarodni sud u okviru šire posete međunarodnim sudovima sa sedištem u Hagu. Predsednik Gauck će se sastati sa potpredsednikom Međunarodnog suda sudijom Carmelom Agiusom, tužiocem Sergeom Brammertzom i sekretarem Johnom Hockingom. On će se upoznati sa sudijama Međunarodnog suda, među kojima i sa sudijom Christophom Flϋggeom, koji će ga obavestiti o aktuelnim predmetima.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Komentarišući činjenicu da je Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora dok je Tužilaštvo zahtevalo kaznu od 40 godina, jedan novinar je postavio pitanje da li Tužilaštvo razmatra ulaganje žalbe na presudu. Aleksandar Kontić je odgovorio da je prerano da se potvrdi hoće li Tužilaštvo ulagati žalbu, ističući da je presuda napisana na više od 2.600 strana i da će trebati vremena da Tužilaštvo u potpunosti razmotri presudu pre nego što donese tu odluku. Kontić je dodao da je Tužilaštvo zadovoljno što je Pretresno veće utvrdilo individualnu krivičnu odgovornost svih šest optuženih za većinu zločina koji su im stavljeni na teret. Kontić je rekao da Tužilaštvo smatra da je to veoma važno, posebno za žrtve tih zločina.

Zamoljena da pojasni da li je predmet Prlić i drugi bio najduži postupak koji se vodio pred Međunarodnim sudom, Magdalena Spalińska je potvrdila da je to bilo jedno od najdužih i najkompleksnijih suđenja uako se uzme u obzir broj optuženih i obim predmeta u smislu broja žrtava i geografska područja na koje se odnosi. Spalińska je ukazala na to da je presuda napisana na gotovo 3.000 strana, što svedoči o kompleksnosti ovog suđenja.

Upitana kada se može očekivati dodatni materijal u vezi s presudom, Spalińska je izjavila da će za prevod presude trebati vremana, dok će verzije sažetka na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom biti dostupne danas popodne. Spalińska je objasnila da će izdvojena mišljenja sudija biti prevedena kao sastavni deo presude.