Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 3 oktobar 2012

Datum: 3.10.2012.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, šef Službe za komunikacije, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Pretres u postupku protiv Ratka Mladića nastavlja se ove i naredne sedmice. Aktivnosti u sudnicama će se intenzivirati od ponedeljka, 15. oktobra kada počinje suđenje Goranu Hadžiću i izvođenje dokaza odbrane Radovana Karadžića. Novinari će uskoro biti informisani o procesu akreditacije za praćenje ova dva suđenja.

Na suđenju Mladiću, Pretresno veće trenutno sluša svedočenje Mevludina Sejmenovića, koje je počelo juče. Sejmenović svedoči o događajima na području Prijedora. On je bio jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) u Prijedoru, i, prema podacima tužilaštva, kasnije zatočen u logorima Trnopolje i Omarska. Očekuje se da će sledeći svedok tužilaštva biti Hussein Abdel-Razek, oficir egipatske vojske. On će svedočiti o sastancima koje je imao s političkim i vojnim rukovodstvom bosanskih Srba dok je od 21. avgusta 1992. do 20. februara 1993. godine bio komandant Sektora Sarajevo zaštitnih snaga Ujedinjenih nacija u toj zemlji.

Karadžić je u ponedeljak podneo listu od šest svedoka koje namerava da pozove tokom prve sedmice izvođenja dokaza odbrane, odnosno od ponedeljka, 15. oktobra nadalje. Ovaj spisak je dostupan online u bazi podataka Sudski spisi MKSJ ili direktno od Službe za medije.

Novi zamenik sekretara Međunarodnog suda, gospođa Kate Mackintosh, tu ponedeljak je preuzela dužnost. Gospođa Mackintosh, koja je ranije radila i na MKSJ i na MKSR, ima preko 20 godina bogatog iskustva u međunarodnom krivičnom pravosuđu i postkonfliktnim intervencijama, kao i u formulisanju i zastupanju humanitarnih principa. Gospođa Mackintosh je prva žena zamenik sekretara od osnivanja MKSJ. Biografija Kate Mackintosh dostupna je na vebsajtu Međunarodnog suda.

Kao poslednje, zadovoljstvo mi je da predstavim Magdalenu Spalinsku, koja je nedavno imenovana za portparola Međunarodnog suda. Magda ima dugogodišnje iskustvo na Međunarodnom sudu, na kojem radi više od pet godina kao savetnica za informativnu delatnost i Outreach u Hagu. Dobro poznaje bivšu Jugoslaviju i tečno govori lokalne jezike. Pre dolaska na MKSJ, Magdalena Spalińska je nekoliko godina radila u regionu bivše Jugoslavije, a takođe ima novinarsko iskustvo iz Poljske, odakle potiče. Tokom predstojećih sedmica ona će preuzeti svoje dužnosti, uključujući i predstavljanje Sudskih veća i Sekretarijata na sedmičnim konferencijama za štampu. Magdine kontakt informacije će biti dostavljene u obaveštenju za medije koje će uskoro biti izdato.

Bilo mi je zadovoljstvo što sam se s vama sastajala tokom prethodne četiri i po godine i što sam s vama radila tokom nekih od ključnih događaja u istoriji Međunarodnog suda. Neću otići daleko, jer ću nastaviti da vodim Službu za komunikacije Međunarodnog suda i stoga ću ostati dostupna vama i javnosti na uobičajenoj adresi i broju telefona.
 

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, dao je sledeću izjavu:

Tužilac Serge Brammertz će sledeće sedmice, 8. i 9. oktobra, otputovati u Beograd kako bi razgovarao o saradnji tužilaštva sa Tužilaštvom Republike Srbije. 

Tokom ove zvanične posete potvrđeni su sastanci sa premijerom, g. Ivicom Dačićem, ministrom odbrane, g. Aleksandrom Vučićem, i g. Rasimom Ljajićem, ministrom i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Međunarodnim sudom. On će se takođe sastati sa g. Vladimirom Vukčevićem, Specijalnim tužiocem za ratne zločine i predstavnicima službi bezbednosti.

Tužilac će svoj naredni izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podneti polovinom novembra. 
   

Pitanja:
   
Nisu postavljena nikakva pitanja.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Facebooku, Twitteru i Youtubeu