Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmorica optuženih žale se na odluku sekretara da im povuče dodijeljene branioce

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 23. august 1999.
JL/PIS/431tSedmorica optuženih žale se na odluku sekretara da im povuče dodijeljene branioce

Sedmorica optuženih u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda, kojima je sekretar 6. augusta 1999. povukla dodijeljene branioce, podnijeli su predsjednici Međunarodnog suda, sudiji Gabrielle Kirk McDonald zahtjeve da se ova odluka preispita.

Sedmorica optuženih, Vladimir Šantić, Mario Čerkez, Zoran Kupreškić, Mirjan Kupreškić, Drago Josipović, Vlatko Kupreškić i Dragan Papić, podnijeli su zahtjeve između 13. i 20. augusta 1999. godine.

U prilog svojim zahtjevima za preispitivanje odluke optuženi tvrde sljedeće: prvo, iznos koji su optuženi primili zahvaljujući različitim aktivnostima za prikupljanje sredstava organizovanim u njihovo ime mnogo je manji od 4.300.000 njemačkih maraka koji navodi sekretar u svojoj odluci. Drugo, taj novac koji je prikupljen nije korišten da bi se platili branioci optuženih, već prvenstveno da se pomogne oko izdataka porodica koje su željele da ih posjete u Haagu, za njihove lične troškove u Pritvorskoj jedinici, da se plati branilac u slučajevima da branilac nije dodijeljen, kao i za povremenu pomoć njihovim porodicama u izuzetnim okolnostima.

Ovo pitanje se sada nalazi pred predsjednicom McDonald.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu