Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Seminar za diplomate održan na MKSJ-u

Seminar za diplomate održan na MKSJ-u

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Den Haag, 7. travnja 2006.
OK/MOW/1065t

SEMINAR ZA DIPLOMATE ODRŽAN NA MKSJ-u

Međunarodni je sud organizirao seminar za diplomate za više od 60 predstavnika veleposlanstava i diplomatskih misija u Nizozemskoj kako bi osigurao da zemlje članice kao i druge zemlje i dalje budu dobro obaviještene o njegovim aktivnostima i budućim planovima.

Predsjednik Međunarodnog suda sudac Fausto Pocar iznio je informacije o događajima poslije smrti Slobodana Miloševića, kao što su rezultati istrage koje su vodile nizozemske vlasti, kao i informaciju o razvoju interne istrage Međunarodnog suda. Također je govorio i o drugim važnim pitanjima kao što su strategija završetka rada Međunarodnog suda, uključujući razvoj u postupcima, informacije o obnovi sudnica kako bi se u njima mogla održavati suđenja za predmete s većim brojem optuženika, te o suradnji s domaćim sudovima u bivšoj Jugoslaviji.

Glavna tužiteljica Carla Del Ponte govorila je o aktivnostima svojeg ureda u vezi s pripremom suđenja, i u vezi s tim je izrazila zabrinutost zbog toga što još nekoliko optuženih osoba ima status bjegunaca. Također je obavijestila diplomatske predstavnike o suradnji država i drugih službi s Međunarodnim sudom. Naglasila je potrebu da sve službe ispune svoje obveze prema Međunarodnom sudu, posebno u područjima kao što je zaštita svjedoka.

Tajnik Međunarodnog suda Hans Holthuis dao je pregled mnogih i raznovrsnih aktivnosti Tajništva, uključujući organizaciju suđenja, osiguravanje transparentnosti postupaka, posebno kad se radi o približavanju zajednicama bivše Jugoslavije, kao i o pripremanju ostavštine Međunarodnog suda. Tajnik je posebno naglasio potrebu za podrškom međunarodne zajednice u području izvršenja kazni i relokacije svjedoka.

Međunarodni sud pozdravlja kontinuirani interes međunarodne zajednice za MKSJ i zahvalan je na njenoj stalnoj podršci.
 

*****

Sve postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
www.icty.org