Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Simi Zariću odobreno prijevremeno puštanje na slobodu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRESIDENT
PRÉSIDENT
PREDSJEDNIK
 

Hag, 22. januar 2004.

CVO/P.I.S./817-t


SIMI ZARIĆU ODOBRENO PRIJEVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU


Dana 21. januara 2004., predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sudija Theodor Meron, odobrio je molbu Sime Zarića za prijevremeno puštanje na slobodu, i ovaj nalog stupa na snagu 28. januara 2004.


Simo Zarić je proglašen krivim na osnovu individualne krivične odgovornosti po jednoj tački za zločine protiv čovječnosti (progone) i osuđen na kaznu zatvora od šest godina (vidi Saopštenje za javnost br. 792 od 17. oktobra 2003.).


Pri donošenju svoje odluke, predsjednik je razmotrio niz različitih faktora, uključujući činjenicu da je “Zarićeva molba prihvatljiva budući da je on izdržao više od dvije trećine izrečene kazne (…)”, što je period nakon kojeg osuđene osobe stiču podobnost za podnošenje zahtjeva za prijevremeno puštanje u većini država koje su potpisale sporazum s MKSJ-om o izvršenju kazni.


Osim toga, predsjednik je uzeo u obzir “težinu krivičnih djela koja je počinio Zarić, koja se detaljno navode u presudi” kao i “Zarićevu rješenost da se reintegriše u društvo, dobro vladanje u pritvoru, privrženost porodici i ugled koji uživa u svojoj zajednici”.


Predsjednik je takođe razmotrio više podnesaka, uključujući izvještaje upravnika Pritvorske jedinice i Tužilaštva, i konsultovao se sa članovima Kolegija.


Trinaest osuđenih osoba je prebačeno na služenje kazne: Anto Furundžija (Finska), Duško Tadić (Njemačka), Stevan Todorović (Španija), Drago Josipović (Španija), Vladimir Šantić (Španija), Duško Sikirica (Austrija), Radomir Kovač (Norveška), Zoran Vuković (Norveška), Dragoljub Kunarac (Njemačka), Goran Jelisić (Italija), Biljana Plavšić (Švedska), Hazim Delić (Finska) i Esad Landžo (Finska).