Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Stanislav Galić uhapšen u Bosni i Hercegovini od strane SFOR-a

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Hag, 20. decembar 1999.
JL/P.I.S./456-t

STANISLAV GALIĆ UHAPŠEN U BOSNI I HERCEGOVINI OD STRANE SFOR-a
 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pozdravlja hapšenje Stanislava Galića od strane snaga SFOR-a, u ponedjeljak 20. decembra 1999.

Stanislav Galić se tereti, na osnovu individualne krivične odgovornosti i odgovornosti nadređenog, po četiri tačke za zločine protiv čovječnosti i po tri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja, u svojstvu komandanta Romanijskog korpusa Vojske bosanskih Srba između 1992. i 1994. Tačke optužnice se odnose na namjernu kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja usmjerenu protiv civilnog stanovništva Sarajeva, koju su provodile snage pod njegovom komandom. U optužnici se navodi sljedeće:

“Tokom četrdeset četiri mjeseca, Sarajevsko-romanijski korpus sprovodio je vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva. Granatiranjem i snajperskim djelovanjem ubijeno je i ranjeno na hiljade civila oba pola i svih starosnih dobi, uključujući djecu i starce.

Sarajevsko-romanijski korpus usmjeravao je granatiranje i snajpersko djelovanje na civile koji su obrađivali povrtnjake, čekali u redu za kruh, sakupljali vodu, išli na sahrane, kupovali na pijacama, vozili se tramvajima, sakupljali drva, ili jednostavno šetali sa djecom ili prijateljima. Ljudi su ranjavani i ubijani čak i u vlastitim domovima mecima koji bi ušli kroz prozore. Napadi na sarajevske civile često nisu imali veze sa vojnim djelovanjima i cilj im je bio da stanovništvo drže u neprekidnom strahu.”

Gospođa Carla Del Ponte, tužitelj MKSJ-a, pozdravila je najnovije hapšenje. Tim povodom izjavila je sljedeće:

 “Ovo posljednje hapšenje penzionisanog general-majora Vojske bosanskih Srba u skladu je sa mojom politikom otkrivanja najviših rukovodilaca u komandnoj strukturi koji snose odgovornost za zločine počinjene tokom perioda oružanog sukoba.

General Stanislav Galić optužen je kao nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa za zločine koji su navodno počinjeni tokom kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu. Njegovo hapšenje je takođe u skladu sa mojom politikom da optužnice budu zapečaćene i da se u javnosti ne objavljuje postojanje naloga za hapšenje.

Odajem priznanje SFOR-u na njihovom značajnom doprinosu međunarodnoj pravdi hapšenjem i prebacivanjem osoba koje su optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.”

Datum i vrijeme prvog stupanja Stanislava Galića pred Sud, kada će se on izjasniti po tačkama optužnice, biće naknadno utvrđeni.

*****